Linkuri accesibilitate

Belgia extinde legea eutanasiei


Persoanele atinse de maladii incurabile pot anticipa momentul în care își vor pierde liberul arbitru și semnează anticipat o cerere de eutanasiere.


Guvernul belgian a introdus o propunere de lege care ar extinde aplicarea eutanasiei și la maladiile neuro-degenerative cum sînt Alzheimer, sau demența senilă.
Proiectul belgian de lege conține și o serie de prevederi care ar face-o prima de pe planetă ce ar permite introducerea unei „declarații anticipate de eutanasie”. Prin asta, persoanele atinse de maladii generative incurabile pot anticipa momentul în care își vor pierde liberul arbitru și conștiința umană și semnează anticipat o cerere de eutanasiere. Potrivit proiectului de lege, cererea trebuie reînnoită din cinci în cinci ani, în fața a doi martori. Ea poate, desigur, fi retrasă oricînd dacă pacientul se ameliorează.
Eutanasia se traduce prin „moartea blanda” sau „moartea buna”. Belgia, Olanda si Luxemburgul, primele pe planetă, au codificat deja dreptul de a muri in mod demn. In aceste tari, orice bolnav incurabil care, conform avizului medicilor, trece prin suferinte insuportabile, fara a exista posibilitatea unei ameliorari, poate cere sa fie eutanasiat.
Altfel zis: sa moara demn, inconjurat de ai sai. Aceasta lege din Belgia, Olanda si Luxemburg este insa criticata in alte parti ale Europei, in special in sudul ultracatolic.

In Italia s-a ajuns astfel, în 2009, la o criza constitutionala in cazul Eluanei, femeia decedata atunci dupa ce fusese ținută in mod artificial in comă vreme de 17 ani. Pe cand avea doar 20 de ani, Eluana a facut un grav accident de automobil, care a transformat-o intr-o leguma umana. In 2009, parintii Eluanei au cerut oprirea dispozitivului medical prin care aceasta fiinta era mentinuta intr-o forma de viata vegetativa. Atat parintii, cat si medicii au aratat ca leziunile creierului Eluanei erau ireversibile si ca respectiva planta umana trebuia eutanasiata.
Premierul de atunci, însă, Berlusconi, dupa consultari cu Vaticanul, nu numai ca a emis pe data un decret care interzicea eutanasierea acelei persoane incurabile, dar a adaugat un comentariu propriu, spunand: „Eluana nu trebuie sa moara, câtă vreme mai poate face copii!”...
O atitudine total opusa celei din Belgia, unde marele scriitor Hugo Claus, atins de Alzheimer, alesese exact în același an să fie eutanasiat, ceea ce s-a și întâmplat. Europa apare astfel divizata pana si in moarte.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG