Linkuri accesibilitate

Budapesta a scăpat de inundaţii, dar în Europa centrală sunt anunţate din nou ploi


Budapesta, 8 iunie 2013
Budapesta, 8 iunie 2013

Între timp, regiunile central-europene lovite mai devreme de inundații au pornit curățenia în urma potopului și evaluează pagubele.


Locuitorii Budapestei au răsuflat ușurați când apele Dunării au început să scadă astăzi în zori fără să fi provocat pagube prea mari capitalei ungare, grație barierelor și zidurilor ridicate zilele trecute.

La o conferință de presă ținută astăzi pe malul Dunării premierul Viktor Orban a mulțumit celor care au ținut piept inundațiilor: polițiștii, pompierii, voluntarii, dar a avertizat că munca nu s-a terminat, pentru că apa amenință regiunile centrale și sudice ale țării.

Dunărea revărsată la Budapesta
Dunărea revărsată la Budapesta
Premierul Orban a spus că Budapesta și zona de nord a țării traversată de Dunăre par să fi trecut cu bine de cel mai greu moment, dar a adăugat că măsurile anti-inundații rămân în vigoare în capitală cel puțin până miercuri, iar autoritățile trebuie să fie atente acum la zona sudică, unde cotele Dunării sunt în creștere.

Altă zonă de maxim interes a Europei centrale cuprinse de inundații care au făcut cel puțin 22 victime este astăzi estul și nordul Germaniei, unde Elba a dărâmat mai multe diguri, făcând necesară evacuarea a zeci de mii de oameni.

La sfârșitul săptămânii situația cea mai dramatică a fost în orașul Magdeburg, capitala landului estic Saxonia-Anhalt, unde apele Elbei au urcat cu 5 metri peste normal. Peste 23.000 de locuitori ai orașului au fost evacuați și cu toate că apa a început acum să scadă încă nu au primit permisiunea de a se întoarce acasă. În aval, la vest de Berlin, apele au rupt digul de la Fischbeck, iar alte zece sate au fost evacuate.

Curăţenie după inundaţii la Passau, Germania
Curăţenie după inundaţii la Passau, Germania
În apropiere de Fischbeck a fost închis un pod folosit de trenurile care leagă Berlinul de Koeln, Frankfurt și Amsterdam. Potrivit căilor ferate germane unele accelerate au fost deviate spre alte poduri, dar circulă cu mari întârzieri, iar alte curse au fost anulate.

Prezentând la televiziune eforturile de întărire a digurilor, ministrul de interne al landului Saxonia-Anhalt, Holger Stahlknecht, a spus că în ciuda acestor strădanii trebuie să acceptăm faptul că ”nici măcar acum în secolul XXI nu putem dicta naturii și ar trebui să fim mai umili”.

Următorul land german care se pregătește să facă față inundațiilor în bazinul Elbei este Saxonia inferioară.

Între timp, regiunile central-europene lovite mai devreme de inundații au pornit curățenia în urma potopului și evaluează pagubele, din orașul bavarez Passau până la Bratislava sau la periferia Pragăi. Toate aceste regiuni urmăresc cu îngrijorare prognoza meteo care indică noi precipitații și furtuni. Aici în Cehia de exemplu experții avertizează că noile ploi torențiale, chiar dacă nu vor umfla cursurile principale de apă, ca în săptămânile trecute, pot provoca inundații locale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG