Linkuri accesibilitate

Aşteptînd noul stadion republican


La intrarea pe stadionul „Zimbru” din Chişinău
La intrarea pe stadionul „Zimbru” din Chişinău

În ţara asta, în care se fură ca-n codru, mereu nu ajung bani pentru proiecte de interes general.


Am spus de multe ori că – din cauza suporterilor bădărănoşi - n-o să mă mai duc să văd meciurile naţionalei de fotbal pe stadionul Zimbru. Şi totuși m-am dus vineri, la invitaţia cuiva, să văd meciul dintre Moldova şi Polonia.

Ca şi la meciul cu Anglia, arena a fost arhiplină. Ca şi atunci, mulţi cetăţeni au scuipat coji de seminţe pe jos, printre scaune, au lăsat ambalaje, hîrtii, sticle printre scaune. Suporterii polonezi au aruncat nişte petarde pe teren, arătîndu-ne că absenţa cumpătării mai există şi pe alte meridiane. Poate doar înjurături am auzit mai puţine, deşi acestea au existat, fără doar şi poate. Cum să priveşti un meci de fotbal fără să înjuri?

Dar nu despre asta am vrut să vă vorbesc, stimaţi ascultători. Chestia e că stadionul Zimbru devine neîncăpător pentru miile de suporteri ai selecţionatei Moldovei. Nu poate o arenă cu 12 mii de locuri să-i absoarbă pe toţi cei care vor să vină. Şi care-i soluţia? Păi, ea e la mintea cocoşului. Şi a fost trasată cu mînă sigură încă în februarie 2007.

Atunci, în 2007, a fost sărbătorită cu surle şi trîmbiţe demolarea stadionului republican în locul căruia urma să apară o nouă arenă. Premierul Tarlev a urcat atunci într-un tractor şi a distrus, cu o dibăcie uluitoare, un zid improvizat. Atunci, în 2007, calea fusese arătată.

Din păcate, cu asta am rămas. Stadionul vechi a fost distrus, pe cînd unul nou nu a mai apărut. La ce bun a fost nimicită arena veche? E greu de spus.

Ei bine, din cînd în cînd ajung pînă la urechile simplilor muritori ştiri care reînvie speranţa. Chipurile ceva se face, chipurile există un sponsor, chipurile guvernanţii plănuiesc să facă stadionul. Adevărul e însă că în 6 ani de zile nu s-a făcut nimic.

Fireşte, mulţi vor invoca povestea lipsei banilor. Am auzit povestea asta aici nu o dată. În ţara asta, în care se fură ca-n codru, mereu nu ajung bani pentru proiecte de interes general. Mie mi se pare că problema e în altă parte. Nu există dorinţa conjugată a guvernanţilor de a înălţa un nou stadion. Dacă ea ar exista, s-ar găsi şi banii.
XS
SM
MD
LG