Linkuri accesibilitate

Moscova: marșul „Pentru libertatea noastră şi a ta” de Ziua Rusiei


Opoziția și puterea marchează diferit ziua națională a Rusiei.




Între 6000 si 10 mii de oameni au protestat miercuri la Moscova împotriva politicii preşedintelui Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Rusiei. Marşul opoziţiei si societăţii civile a avut drept slogan „Marșul pentru libertatea noastră şi a ta”, o lozincă foarte populară printre dizidenţii epocii sovietice. La rîndul său, preşedintele Putin a fost prezent la congresul Frontului Popular pentru Rusia, o organizaţie înfiinţată de el însuși şi e condusă de partidul Rusia Unită. Mai multe de la Oana Serafim.

Două evenimente au marcat miercuri Ziua Rusiei la Moscova. „Marşul pentru libertatea noastră şi a ta”, un protest organizat de opoziţie si de societatea civilă şi transformarea Frontului Popular, o organizaţie civică infiinţată de Vladimir Putin, într-o mişcare politica condusa tot de Vladmir Putin.

Sprijinitorii lui Putin din Frontul Popular
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00


„Sîntem legati prin valori care sunt deasupra afilierii noastre politice, grupurilor de interese sau ambitiilor personale. Aceste valori sunt libertatea si dreptatea, drepturile omului si demnitatea, solidaritatea civica si dragostea pentru patria noastră.”


Altfel de sloganuri au fost scandate de participanţii la marşul libertăţii de la Moscova, la care participarea a fost intre 6 si 10 mii de persoane. Pentru ei, liderul de la Kremlin este „un hoț”.

Destinaţia finală a marşului a fost piaţa Bolotnaya, locul in care protestele de anul trecut de la inaugurarea preşedintelui Putin s-au transformat in violenţe. Protestatarii purtau fotografii ale celor arestaţi si aflaţi în detenţie după violenţele din 6 mai.

Lidia, o pensionara care a participat la marş:

„Întii şi-ntii am vrea ca Moscova sa aparţină moscoviţilor. Apoi, a trecut un an intreg de cind au fost bagaţi la închisoare fara vreo vină protestatarii de aici. Violenţele au fost o provocare tipică, sa spunem făcută de cei de la Ministerul de interne, de oamenii lui Putin. Si eu cred ca cei care sunt inchişi trebuie eliberaţi.”

La marş au participat mai multi politicieni ai opoziţiei printre care si bloggerul Alexei Navalny, care are un proces în care este acuzat de deturnare de fonduri. Navalny spune că procesul său este unul politic şi că este nevinovat.

„Marşul pentru libertatea noastră şi a ta” s-a încheiat fără incidente.

La Sankt Petersburg opoziţia a împrăştiat pliante în sprijinul activistilor opoziţiei care se află în detenţie.
XS
SM
MD
LG