Linkuri accesibilitate

La încheierea negocierilor Acordului de liber-schimb între Republica Moldova şi UE


Luc Devigne: prevederile Acordului vor aduce beneficii nu doar comercianţilor moldoveni, dar şi consumatorilor.



Pentru producătorii moldoveni Acordul va asigura accesul liber pe pieţele europene, iar consumatorilor locali le promite un sortiment mai mare de produse europene la preţuri mai reduse. Potrivit negociatorului-şef din partea delegaţiei Comisiei Europene, Luc Devigne, Acordul va fi realizat pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană. Detalii de la Diana Răileanu.

Luc Devigne, reprezentantul Uniunii Europene la negocieri, a declarat că prevederile Acordului de liber schimb cu UE vor aduce beneficii nu doar comercianţilor moldoveni, dar şi consumatorilor:

„Vor avea de câştigat cetăţenii dar şi companiile locale, pentru că acest Acord promovează reguli moderne, stabile şi previzibile pentru toată lumea. Tocmai din acest motiv în timpul negocierilor am atras atenţia asupra domeniilor ce ţin de siguranţa produselor alimentare, sectorul energetic, cel al achiziţiilor publice şi a concurenţei loiale. De asemenea, un asemenea Acord ar putea îmbunătăţi climatul de afaceri al ţării, care ar deveni mai atractivă pentru investitori. Desigur, este foarte important ca procesul de reforme iniţiat de Guvernul de la Chişinău să continue.”

Ieri, liderul PCRM, Vladimir Voronin, declara în cadrul unei emisiuni televizate că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va ruina producătorii moldoveni, pentru că îi va expune unei concurenţe nedrepte cu cei din Europa. L-am întrebat pe reprezentantul delegaţiei Comisiei Europene, Luc Devigne, în ce măsură temerile opoziţiei comuniste sunt motivate?

„Pentru a preveni asemenea situaţii am luat un şir de măsuri: în primul rând a fost negociată o perioadă de tranziţie care va permite producătorilor locali să se adapteze noilor cerinţe, de asemenea, Uniunea Europeană a liberalizat piaţa pentru comercianţii moldoveni care vor să exporte mai multe produse în Europa. Şi un alt aspect important: astăzi producătorii agricoli din cauza problemelor ce ţin de siguranţa produselor alimentare şi a normelor sanitare şi fito-sanitare, nu pot exporta în UE produse lactate sau din carne. După semnarea Acordului de Liber Schimb, problema va fi rezolvată pentru că sunt prevăzute mai multe măsuri care vor remedia situaţia în domeniu, astfel încât comercianţii moldoveni să-şi poată exporta marfa pe pieţele europene.”

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană urmează să fie realizat pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană. Cu toate acestea, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, negociatorul din partea Republicii Moldova, a regretat pasivitatea reprezentanţilor de la Tiraspol la negocierile acestui Acord:

„Statutul reprezentantului Tiraspolului în cadrul acestor negocieri a fost doar de observator, nefiind parte a acestor negocieri. De fapt, acest statut ei singuri l-au definit, noi niciodată nu am blocat procesul de implicare a lor în aceste negocieri şi ori de câte ori a fost necesar au fost solicitate informaţiile necesare. Mai mult ca atât, subiectul negocierilor cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Comerţ Liber face parte din agenda discuţiile de fiecare dată când sunt organizate întâlnirile bilaterale cu reprezentanţii din Transnistria.”

Acordul de liber schimb este parte a celui de Asociere pe care Republica Moldova speră să-l parafeze la toamnă, în cadrul summitului de la Vilnius.
Previous Next

XS
SM
MD
LG