Linkuri accesibilitate

„Scindarea societăţii moldoveneşti pe falia Est-Vest ne face vulnerabili (Adevărul)


„Ce au în comun Chirtoacă şi Voronin?” (Jurnal de Chișinău).



Tensionarea situaţiei din regiunea separatistă de Est a Republicii Moldova este subiectul principal al zilei în presa de astăzi şi, probabil, pentru mai mult timp de acum încolo.

În Adevărul, Vitalie Ciobanu scrie: „Instalarea Guvernului Leancă produce satisfacţii la vest de Moldova, în cercul prietenilor şi partenerilor noştri europeni, şi sentimente ostile în est, la Moscova Supărarea ruşilor transpare însă prin cureaua lor de transmisie: regimul de la Tiraspol.” Editorialistul oferă şi câteva explicaţii pentru vulnerabilitatea Republicii Moldova: „Scindarea societăţii moldoveneşti pe falia Est-Vest, amplificată de propaganda rusească prin nenumărate canale media, şi – să nu uităm! – şi de corupţia endemică din structurile noastre de stat, ne face vulnerabili, ne împiedică să avansăm după exemplul Ţărilor Baltice şi al Georgiei.”

Panorama, titrează pe prima pagină: „Frontiera conflictului”, făcând referire la cel mai recent element care a dus la tensionarea situaţiei pe Nistru – semnarea de către administraţia separatistă a unui decret referitor la „frontiera de Stat” a autoproclamatei republici moldoveneşti-nistrene. Situaţia este agravată, scrie ziarul şi de faptul că „prin demarcarea „frontierei” , autorităţile din regiune intenţionează să controleze câteva sate de pe malul stâng, care până acum se află sub jurisdicţia nu doar de facto, ci şi de jure a Chişinăului.”

Lăsaţi în voia separatiştilor” se întitulează un text din Jurnal de Chişinău, semnat de Iana Zmeu, care a stat de vorbă cu locuitorii satului Varniţa, inclusiv cu primarul acestuia, Alexandru Nichitenco. „Problema trebuie rezolvată de urgenţă. Acum situaţia e sub control, dar până mâine e mult. Provocările abia încep şi vor continua.”, spune primarul Nichitenco.

În editorialul său, întitulat „Ce au în comun Chirtoacă şi Voronin?”, Nicolae Negru face o analiză a felului cum reflectează mass-media rusă situaţia din Republica Moldova, după instaurarea guvernului Leancă. O abordare vădit tendenţioasă, scrie domnul Negru, în care liderul comuniştilor moldoveni apare „pe un cal alb”, iar primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, „îl asistă în clătinarea bărcii”.
XS
SM
MD
LG