La mai puțin de 12 ore după prima zi de protest național, care a scos în stradă mii de oameni, guvernul Oreșearski, format cu mandatul Partidului socialist (fost comunist) a cedat și noul șef al Agenției de stat de securitate națională (DANS), Delian Peevski și-a anunțat demisia.
Urmările de pe urmă deciziei neinspirate a coaliției de centru-stîngă care a lansat candidatura tânărului proprietar de ziare și televiziuni, Peevski – anchetat în 2007 sub acuzație de corupție de aceeași agenție, pe care urma să-o conducă, se vor face simțite în următoarele zile.
Protestele au continuat pe o scară mai mare și după demisia lui Peevski, capatând un caracter antiguvernamental. Se scadează cel mai des „Demisia” și „Mafia”. Spre deosebire de situația de la Istanbul, aici forțele de ordine nu intervin. Acțiunile la Sofia atrag zilnic zeci de mii de oameni – cea mai mare parte tineri.
Organizatorii din rețelele Internet au lansat apelul de a se evita partizarea protestelor, dar aceasta nu este posibil. Nemulțumirea are la bază motive morale și este îndreptată împotrivă caracterului criminal și oligarhic al tranziției. Sunt criticați liderili coaliției de guvernământ, care, după cum a constatat politologul Țvetozar Tomov, sunt ori proști - ca să nu anticipeze reacția oamenilor la decizia de a propune un candidat pătat în fruntea celui mai mare serviciu de informații - ori dependenți de oligarhia care face jocul din culise.
Tomov consideră inevitabilă demisia lui Oreșearski. Premierul deocamdată respinge aceasta posibilitate. Protestatarii nu au acceptat invitația de a se întălni azi cu premierul. Ei cer alegeri anticipate, un nou cod electoral, vot electronic, reforma în justiție.
Din partidul turc au avertizat că prin protestele se încearcă destabilizarea țării și revenirea în fruntea guvernului a lui Boiko Borisov.
Ex-comisarul european Meglena Kuneva lider al partidului „Bulgaria a cetățenilor” nu exlude varianta anticipatelor – de altfel acceptată de 80% din participanții la un sondaj reprezentativ.
În consiliul suprem al Partidului socialist a început colectarea de semnături sub cererea de demisie a liderului Serghei Stanișev. 16 deputați socialiști au votat împotrivă candidaturii lui Peevski punând la grea încercare majoritatea parlamentară și așa extrem de fragedă.