Linkuri accesibilitate

Moldova între „Țările în tranziție”


Considerații pe marginea unui nou Raport Freedom House 2012.


Un nou raport anual despre țările în tranziție din Europa Centrală până în Asia Centrală arată că democrația s-a îmbunătățit nesemnificativ în Moldova în anul 2012. Raportul organizației de la Washington, Freedom House menține Moldova în categoria regimurilor hibride, aflate între democrație și autoritarism.

Moldova se află pe penultimul loc în această categorie a regimurilor hibride, care începe cu Albania, continuă cu Bosnia-Herțegovina, Georgia și se încheie cu Ucraina.

Pe o scară descrescătoare de măsurare a democrației, Moldova a primit 4,82 de puncte și s-a apropiat doar cu câteva sutimi de punctajul ideal. Pentru comparație, cea mai democratică țară examinată, Slovenia, are 1,89 de puncte.

În total, raportul anual al Freedom House, „Țările în Tranziție” analizează 29 de state din fostul lagăr socialist și Uniunea Sovietică, de la democrațiile consolidate ale Europei Centrale, la regimurile autoritare consolidate din Rusia, Belarus și Asia Centrală.

Studiul examinează șapte indicatori, guvernarea democratică la scară națională și scară locală, proces electoral, societate civilă, presă independentă, justiție independentă și corupție.

Regimurile autoritare din Rusia și Belarus până în Azerbaidjan și Tadjikistan au răspuns presiunilor democratice din 2012 cu ajutorul unor politici autoritare ca cenzurarea presei, suprimarea societății civile și aplicarea violenței față de opoziția politică.

Cel mai mult a degradat mediul de activitate al societății civile. S-a înrăutățit în 5 din 12 foste republici sovietice încadrate geografic în ceea ce Freedom House numește Eurasia, a declarat Europei Libere directoarea proiectului „Țările în Tranziție”, Sylvana Habdank-Kołaczkowska:

„În Eurasia, trăsătura dominantă a anului 2012 au fost intervențiile agresive ale conducerilor autoritare împotriva activităților societății civile. Cele mai mari schimbări de scor atestate de studiul nostru au legătură cu acest lucru. În unele cazuri a fost vorba de simpla întărire a regimurilor autoritare care adoptau noi restricții împotriva societății civile, iar în altele a fost vorba de violență reală împotriva protestatarilor”.

Condițiile de activitate ale societății civile au avut de suferit și în țări europene, Kosovo în Balcani și Ungaria în Europa Centrală.

Cu toate categoriile puse la un loc, 17 țări din cele examinate au obținut un scor mai rău decât în anul precedent și numai în 6 țări, inclusiv în Moldova, situația s-a îmbunătățit, arată raportul Freedom House.

Printre îmbunătățirile anului 2012 în Moldova, studiul menționează guvernarea democratică și combaterea corupției. Alegerea șefului statului primăvara trecută a pus capăt unui impas de 30 de luni și a înlăturat obstacolele pentru guvernarea țării. Eforturile agresive împotriva corupției ale unui nou ministru de interne, precum și extinderea guvernării electronice, care reduce posibilitățile mitei, au adus o ușoară îmbunătățire a punctajului Moldovei la categoria corupție, spune raportul Freedom House.

Numai că acest studiu se oprește la 31 decembrie 2012. El nu acoperă nici vânătoarea oamenilor legii din Pădurea Domnească despre care s-a aflat mai târziu, nici criza politică a începutului de an care a paralizat guvernarea timp de cel puțin trei luni, nici acuzațiile de corupție pe care și le-au adresat politicienii guvernării, nici convorbirile telefonice ale demnitarilor scurse în presă, nici dosarele penale de corupție de unde s-au scurs acele convorbiri, nici legile controversate adoptate pe timp de criză, când Uniunea Europeană a spus că instituțiile statului au fost folosite în interese de grup.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG