Linkuri accesibilitate

Trompetele ofensivei pravoslavnice


Vitalie Ciobanu: ...discuția abia a început. Rușii își pregătesc răspunsurile la „frontiera” de pe Nistru.


Intențiile agresive ale regimului separatist cu privire la așa-zisa frontieră de stat a Transnistriei tind să tulbure fragilul echilibru instalat la Chișinău după depășirea crizei politice. Adepții teoriilor escatologice ar putea vorbi despre un blestem care urmărește acest popor. De îndată ce moldovenii încearcă să iasă de sub tutela Moscovei, să se apropie de civilizația occidentală, Rusia pune piciorul în prag: fie activându-și rețelele de influență locale, fie folosind șantajul Tiraspolului. Așa s-a întâmplat în 1992, când războiul declanșat de separatiști trebuia să prevină unirea Republicii Moldova cu România (după cum mărturisea, stupefiant, Selezniov, fostul speaker al Dumei de stat), la fel s-a operat în preajma summit-ului de la Helsinki din 1999, când a fost demis guvernul Sturza, și același scenariu este resuscitat în 2013, când sperăm să facem un pas înainte prin semnarea sau măcar parafarea acordurilor de la Vilnius.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

Agitația separatiștilor la pretinsa frontieră a Transnistriei nu epuizează arsenalul diversiunilor antimoldovenești. Rusia a declanșat și o campanie mediatică de intimidare, trimițându-și la Chișinău „trompetele” propagandistice. Am avut în aceste zile o apariție funambulescă pe la câteva posturi TV din Moldova, mereu vânând senzaționalul: este vorba despre politologul euroasiatic Alexandr Dughin. Personajul, cu o înfățișare hirsută de popă lipovean aflat în pribegie, a fost însoțit de Iurie Roșca – politicianul care, se pare, a abandonat idealurile românești (după ce a publicat ani de zile harta României Mari pe frontispiciul ziarului Țara – organul de presă al PPCD), îmbrățișând, azi, cauza înfrățirii moldo-ruse. Misiunea celor doi, în dezbateri și interviuri organizate, este să-i convingă pe moldoveni că locul lor e în Uniunea euroasiatică, cea care le va salva sufletele de „influența distructivă a trufașului Bruxelles”.

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu
Ar trebui așadar să nu separăm Moldova de Rusia, ci să cotizăm uman, spiritual și logistic la noul construct civilizațional pe care-l moșește președintele rus Putin, acolo unde relațiile vor fi armonioase și egale, unde identitatea fiecărui popor va fi respectată, iar valorile tradiționale ocrotite cu sfințenie. În Uniunea euroasiatică va guverna o majoritate dreptcredincioasă, animată de o iubire dezinteresată. În viziunea agenților paradigmei „multipolare”, răul cel mare sunt Statele Unite și Europa Occidentală – structuri violente și profund vicioase, în care domină minoritățile de tot soiul și dorința cinică de exploatare a celor slabi și inocenți.

Dughin nu-i cheamă doar pe basarabeni în paradisul său pravoslavnic, el lasă portița deschisă și altor popoare ortodoxe căzute deja sau pe cale să se prăbușească în bolgiile infernului occidental: românii, sârbii, bulgarii. Și, în generozitatea sa, recunoaște că moldovenii și românii sunt două părți ale aceluiași popor, motiv pentru care ar trebui să se regăsească împreună în viitorul imperiu al credinței, plămădit de Moscova.

Acestui discurs ipocrit i s-a replicat cu bun-simț: dacă ne iubește atât de mult, dacă ne consideră „frați”, de ce nu-și ia Moscova armata din Transnistria? Imposibil, spune Dughin, el personal n-ar avea nimic împotrivă, însă dacă pleacă Rusia vine NATO, și asta nu se poate accepta! Păcat că moderatorii de la televiziunile pe unde s-au perindat dnii Dughin și Roșca n-au avut flerul să-i întrebe cum se împacă iubirea predicată de noul Ierusalim pravoslavnic cu liste de genul: Hodorkovski, Magnițki, Politkovskaia, Litvinenko, Listiev, Dolmatov, Kasparov, Navalny, fetele de la Pussy Riot și mulți, mulți alții – oameni vii și oameni dispăruți, care au pus la îndoială „spiritul samaritean” al regimului Putin?

Nu-i nimic, îi vor întreba altă dată, discuția abia a început. Rușii își pregătesc răspunsurile la „frontiera” de pe Nistru.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG