Linkuri accesibilitate

„Politica ucraineană amintește nu de un sport, ci de o încăierare fără reguli”


Pancarte înfățișîndu-l pe fostul boxer, una cu inscripția „Kliciko este Președintele nostru”, purtate de participanți la o demonstrație împotriva homofobiei, la Kiev

Despre situația politică din Ucraina cu deputatul UDAR, fostul campion de box, Vitali Kliciko.


Campionul la box, ucraineanul Vitali Kliciko luptă de jumătate de an în Parlamentul de la Kiev, ca deputat și lider al partidului UDAR. Intrat în politică în 2005, când s-a retras din box, Kliciko a avut mereu un mesaj anticorupție. În alegerile parlamentare din 2012, UDAR a câștigat 40 din cele 450 de locuri ale Radei Supreme și s-a alăturat opoziției împotriva președintelui Victor Ianukovici și guvernului controlat de formațiunea pro-prezidențială Partidul Regiunilor. În timp ce unii văd în fostul pugilist o șansă de fortificare a opoziției ucrainene, alții îl suspectează că ar face pe ascuns jocurile puterii pentru a dezmembra opoziția. Invitat în studioul de la Kiev al serviciului ucrainean al Europei Libere, Kliciko a fost întrebat din nou, sâmbătă, de corespondenta noastră Inna Kuznețova cum comentează acuzațiile că ar fi protejatul lui Serhiy Lyovochkin, șeful administrației prezidențiale.

„Pot comenta că ne aflăm în Ucraina, unde nu există reguli și unde te stropesc cu noroi. În timpul alegerilor parlamentare s-a aruncat cu noroi din toate părțile: că partidul ar fi o stratagemă, că în caz de intrare în Parlament va coopera sută la sută cu Partidul Regiunilor, că ar fi un partid al trădătorilor. Pot spune că suntem onești, nu participăm la un joc, lucrăm în opoziție, nu avem în rândurile noastre trădători, suntem o fracțiune unită, nu căutăm funcții, nu căutăm bani, am venit în politică să luptăm pentru că vrem să trăim într-o țară europeană normală”.

Vineri, Kliciko s-a întâlnit la Kiev cu ministrul de externe german, Guido Westerwelle. Corespondenta Europei Libere l-a întrebat pe politicianul ucrainean despre ce au discutat:

La întîlnirea cu ministrul de externe german, Guido Westerwelle; Vitali Kliciko în dreapta imaginii
La întîlnirea cu ministrul de externe german, Guido Westerwelle; Vitali Kliciko în dreapta imaginii
„Am discutat despre acțiunile opoziției și cererea domnului Westerwelle – o cerere importantă din partea germanilor, exprimată de ministrul lor de externe – că trebuie să ne unim eforturile și să colaborăm nu doar în Parlament, dar să avem un candidat comun al opoziției la alegerile prezidențiale din 2015."

Kliciko a fost întrebat dacă intenționează să participe el însuși la meciul prezidențial de peste doi ani.

„Voi putea răspunde la această întrebare un pic mai târziu. Astăzi nu sunt gata să vă dau un răspuns clar. Politica ucraineană este într-adevăr o luptă, pentru că întâlnești zilnic oameni pe care trebuie să-i convingi, care nu vor să te asculte, care folosesc tot felul de scheme ca să te tragă pe sfoară. Politica ucraineană, din păcate, amintește nu de un sport, ci de o încăierare fără reguli. Este greu, dar dorim cu toții nu doar politică, ci și viață cu reguli.”

„Am auzit recent un lucru foarte neplăcut că ucrainenii ar fi pe primul loc în Europa după numărul celor care părăsesc țara, pe locul al doilea în lume după rata mortalității și pe locul trei după consumul de votcă. Nu sunt date foarte bune. Dorim să trăim într-o țară normală, să privim către viitor, să trăim într-o țară europeană cu reguli și standarde europene”.

Kliciko pledează pentru semnarea Acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, dar spune că politica președintelui Victor Ianukovici distruge perspectivele integrării europene ale Ucrainei. Politicianul opoziție crede că justiția ucraineană se află în stare de „degradare completă”.

Kliciko s-a alăturat de mai multe ori partidului fostei șefe a guvernului, Iulia Timoșenco la protestele la care se cere eliberarea ei din detenție s-au cel puțin transferul la tratament în Germania. Oferta germană de a o primi pe Timoșenko la tratament a fost repetată vineri de Kiev de ministrul Westerwele. Condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz în funcție, Timoșenko își ispășește pedeapsa la un spital din Harkov, unde este tratată de dureri de spate. Uniunea Europeană cere Ucrainei s-o elibereze și să elimine justiția selectivă dacă vrea semnarea acordurilor de asociere și liber schimb la toamnă.

Întrebat ce crede despre oferta Germaniei, Vitali Kliciko a spus:

„Germanii sunt gata să o ia pe doamna Timoșenko la tratament, dar acest lucru, din păcate nu depinde de germani. Depinde de un singur om iar numele lui este cunoscut de toți – este președintele Ucrainei, Ianukovici", a mai spus, în interviul cu Europa Liberă, politicianul ucrainean de opoziție, fostul campion la box, Vitali Kliciko.
XS
SM
MD
LG