Linkuri accesibilitate

Cumpărarea influenței: banii și alegerile în Balcani


Miklos Marschall: „Aderarea la Uniunea Europeană nu trebuie să fie o scuză pentru încetinirea eforturilor anticorupție”



Organizația Transparency International a îndemnat astăzi Croația care se pregătește să adere la Uniunea Europeană la 1 iulie și alte țări balcanice să aducă mai multă transparență în finanțarea partidelor. Alexandru Eftode prezintă în rezumat raportul „Cumpărarea influenței: banii și alegerile în Balcani”.

În raportul lansat marți la Berlin, organizația care monitorizează lupta contra corupției în lume spune că lipsa încrederi publice în partide subminează democrația în țările din Balcani.

Cetățenii Croației, Macedoniei și Serbiei deja consideră partidele politice drept cele mai corupte instituții, iar în Albania și Kosovo situația nu se deosebește cu mult.

Directorul adjunct al Transparency International, Miklos Marschall a declarat că transparența finanțări partidelor este cea mai bună în Croația, țară care se pregătește să devină la 1 iulie a 28-a membră a Uniunii Europene. ”Dar și croații, și vecinii lor mai au un drum lung de parcurs”, a spus Marschall la lansarea raportului.

Acesta analizează transparența financiară în timpul campaniilor electorale din 2011 și 2012 în Croația, Kosovo, Macedonia și Serbia, și cheltuielile non-electorale ale partidelor din Albania, unde nu au avut loc alegeri în această perioadă.

Și într-un caz și în altul au fost descoperite numeroase neajunsuri atât în legislație, cât și în felul cum este aplicată. Cele mai slabe aspecte sunt credibilitatea rapoartelor financiare prezentate de partide, sancțiunile aplicate celor care încalcă legea și măsurile menite să prevină abuzurile din finanțarea campaniilor electorale.

Experți independenți din Croația citați de raport au estimat că rapoartele financiare conțin numai 50 – 60 la sută din cheltuielile care s-au făcut de fapt. În Serbia, sursele adevărate ale unei jumătăți din bugetele cheltuite de partide în campania pentru alegerile din mai 2012 sunt necunoscute.

Legea oferă instituțiilor statului puteri relativi sporite de control. Dar în practică ele nu pot trage la răspundere partidele din cauza lipsei resurselor în Croația și Serbia, sau din cauza lipsei de independență a instituțiilor de stat față de partide în cazul Albaniei, Macedoniei și Kosovo.

Un raport de anul trecut al Transparency International avertiza că transparența finanțării partidelor este o problemă și în întreaga Uniune Europeană.

Directorul adjunct al Transparency International Miklos Marschall a cerut eforturi noi la nivel european.

„Studiile noastre din trecut arată că aderarea la Uniunea Europeană nu trebuie să fie o scuză pentru încetinirea eforturilor anticorupție. De fapt, anume atunci adevărata muncă abia începe mai ales în domeniul finanțării partidelor”, a mai spus Marschall la lansarea raportului ”Cumpărarea Influenței: Banii și Alegerile în Balcani”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG