Linkuri accesibilitate

Dialogul americano-rus și cazul Edward Snowden


Edward Snowden în știri la Moscova
Edward Snowden în știri la Moscova

John Kerry: „Le cerem prietenilor noștri din Rusia să respecte faptul că un stat partener, un coleg membru permanent al Consiliului de Securitate, a formulat o cerere normală de asistență juridică”.



In cazul Edward Snowden, duelul retoric intre Washington si Moscova s-a mai redus in intensitate, dar continua. Care este contextul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La Jidda, in Arabia Saudita, secretarul de stat american, John Kerry a spus „Nu cautam o confruntare” - referindu-se la faptul ca Rusia nu-l retine si extradeaza in Statele Unite pe Edward Snowden, acuzat de spionaj, pentru ca a dat la iveala programe de interceptari de comunicatii ale Agentiei Americane pentru Securitate. Kerry a continuat „Nu dam ordine nimanui. Pur si simplu solicitam, in cadrul unei proceduri foarte normale, transferul unei persoane”.

Kerry a facut aceste declaratii dupa ce omologul sau rus, Sergei Lavrov, respinsese sugestia ca Rusia are o obligatie sa-l predea pe Snowden. Lavrov a insistat ca fostul contractor american, care a sosit la Moscova la bordul unui avion din Hong Kong, nu a trecut frontiera Rusiei, speculatia fiind ca acesta s-ar afla undeva in terminalul aeroportului, dar in spatele liniei de frontiera, in zona de tranzit. Lavrov a spus „Consideram nefondate si inacceptabile incercarile de a acuza Rusia de violarea legilor americane si de un fel de conspiratie, la care se adauga si amenintari”. El a adaugat „Nu exista o baza legala pentru un astfel de comportament al oficialitatilor americane”.

Kerry s-a intretinut des cu Lavrov in ultima perioada si urmeaza sa o faca din nou saptamina viitoare, la o intrunire a unor ministrii de externe, in Brunei. Cu o zi inainte, John Kerry declarase ca tarile care nu-l predau pe Snowden - intre care China si Rusia - vor cunoaste o inrautatire a raporturilor cu Statele Unite. Ieri insa, Kerry a facut apel la calm si ratiune, adaugind ca o cerere atit de normala ca cea a Statelor Unite nu trebuie sa creeze confruntare.

Kerry a recunoscut ca nu exista un tratat de extradare intre Statele Unite si Rusia. „Dar - a continuat secretarul de stat - intre natiuni suverane exista standarde de comportament. Exista respect pentru domnia legii. Le cerem prietenilor nostri din Rusia sa respecte faptul ca un stat partener, un coleg membru permanent al Consiliului de Securitate a formulat o cerere normala de asistenta juridica”.

In prima sa referire la caz, presedintele Putin a spus „Dl. Snowden este un om liber si cu cit opteaza mai repede pentru destinatia sa urmatoare cu atit mai bine e pentru el si pentru noi”. El a adaugat: „Sper ca asta nu va afecta relatia noastra de lucru cu Statele Unite si sper ca partenerii nostri vor intelege”. Putin a spus ca serviciile de informatii ale Rusiei nu au lucrat cu Snowden si nu o fac nici acum.
XS
SM
MD
LG