Linkuri accesibilitate

Vizita președintelui Barack Obama în Africa


Președintele Obama și soția sa vizitînd „Casa Sclavilor” pe coasta Dakarului
Președintele Obama și soția sa vizitînd „Casa Sclavilor” pe coasta Dakarului

Președintele Obama a spus că întreg continentul african a făcut progrese „umitoare” înspre guvernări democratice, acordând mențiuni speciale unor țări ca Ghana și Coasta de Fildeș.



La aproape patru secole după ce africanii au început să fie trimiși peste ocean ca sclavi, primul președinte cu rădăcini afro-americane al Statelor Unite, Barack Obama, și-a început primul turneu diplomatic în Africa, având ca destinații Senegal, Africa de Sud și Tanzania.

Ieri, în prima etapă a turneului său african, președintele Barack Obama și-a dus familia în vizită la Casa Sclavilor, o fortăreață construită spre sfârșitul secolului XVIII pe insula Goree, din largul coastei Senegalului ca punct de tranzit pentru africanii duși în sclavie peste ocean. Casa Sclavilor este astăzi muzeu.

Ceva mai înainte, la o conferință de presă în compania președintelui Senegalului, Macky Sall, Obama a lăudat țara vest-africană pentru stabilitatea ei, dând-o ca exemplu pentru alte state de pe continent. Obama a observat printre altele că Senegalul nu avut în istoria sa nici o lovitură de stat militară, că a organizat mereu alegeri libere și corecte și că transferurile de putere au avut loc în mod pașnic.

Președintele Obama a mai spus că întreg continentul african a făcut progrese „umitoare” înspre guvernări democratice, acordând mențiuni speciale unor țări ca Ghana și Coasta de Fildeș.

Înaintea turneului african al lui Obama, analiștii politici au anticipat că una din misiunile sale cele mai dificile va fi de a promova drepturile minorităților sexuale pe continentul unde aceste drepturi sunt cel mai puțin respectate. În câteva țări africane homosexualitatea se pedepsește cu închisoarea, iar în Uganda parlamentul dezbate o lege care ar putea impune chiar pedeapsa cu moartea.

Obama, care a așezat drepturile gay-ilor printre prioritățile politicii sale externe, a făcut ieri în Senegal o primă pledoarie africană pe aceasta temă, spunând în compania președintelui țării-gazdă că „oamenii sunt egali și trebuie tratați egal în fața legii, indiferent de rasă, religie, gen sau orientare sexuală”. În replică, președintele Senegalului a insistat că în țara lui nu toată lumea este homofobă, dar că încă nu a venit timpul decriminalizării homosexualității.

Înaintea vizitei lui Obama în Africa, organizația pentru apărarea drepturilor omului „Amnesty International” l-a îndemnat să folosească ocazia pentru a condamna reprimarea minorităților sexuale, ajunsă în Africa – în formularea organizației – „la nivele periculoase”.

„Amnesty International” a scris în raportul publicat în ajunul plecării lui Obama spre Senegal că în 38 de țări sub-sahariene relațiile sexuale între persoane de același sex sunt considerate delicte, iar în unele țări politicienii lucrează la noi legi și mai aspre. Adotei Akwei, specialist în probleme africane la „Amnesty International”, a spus că ”eventuala tăcere a lui Obama ar fi interpretată ca indiferență față de suferința minorităților oprimate”.

Republica Africa de Sud, pe care Obama ar urma să o viziteze astăzi, este considerată o excepție printre țările africane, fiind singura care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG