Linkuri accesibilitate

Senatul american se pronunță pentru reforma legii imigrației


Un imigrant ecuadorian privind spre Statuia Libertății
Un imigrant ecuadorian privind spre Statuia Libertății

Prima încercare de reformare a sistemului de imigrație, în Statele Unite, din 1986 încoace, oferă o cale de a obține cetățenie pentru milioane de imigranți ilegali.



Senatul american a aprobat proiectul de lege cu privire la reformarea sistemului de imigratie. Cum a decurs votul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Acest proiect de 1,200 de pagini este prima incercare de reformare a sistemului de imigratie, in Statele Unite, din 1986 incoace. El ofera o cale de a obtine cetatenie pentru milioane de imigranti ilegali si prevede, pe de alta parte, intarirea securitatii la frontiera cu Mexicul.

Votul in Senat a fost 68 la 32, deci bipartizan. Paisprezece republicani s-au alaturat majoritatii democrate pentru adoptarea proiectului, care se bucura de sprijinul Casei Albe.

Presedintele Obama a elogiat votul din Senat, spunind ca acum este rindul Camerei Reprezentantilor, controlata de republicani sa duca misiunea la bun sfirsit. „Astazi este o noua zi istorica in Senat” - a spus senatorul democrat de Vermont, Patrick Leahy, continuind „Aceasta lege va reuni familii. Va permite la milioane de oameni sa iasa din umbra si sa intre in legalitate. Va crea locuri de munca si va reduce deficitul. Si ne va aduce mai multa siguranta”.

„A venit vremea sa actionam in interesul Americii” - a spus senatorul democrat de New Jersey, Bob Menendez, unul dintre co-autorii proiectului de lege. „Sper - a continuat el - ca acest mesaj va fi auzit de Camera Reprezentantilor”. Dar cei mai multi deputati conservatori se opun noilor masuri, sustinind ca proiectul nu are nici o sansa in Camera Reprezentantilor.

Obama a aratat in declaratia sa ca oponentii vor deveni chiar mai indirjiti, acum dupa adoptare de catre Senat. Scotind in evidenta ca masura se bucura de sprijin larg, din partea comunitatii de afaceri, dar si sindicatelor, Obama a cerut populatiei sa sune deputati si sa-si faca cunoscut sprijinul.

Dar republicanii sint foarte divizati cu privire la aceasta chestiune. Dupa ce au pierdut alegerile prezidentiale din 2012, multe voci republicane s-au pronuntat pentru reformarea sistemului, care ar face posibil ca 11 milioane de imigranti ilegali sa poata capata statut legal. „Nimeni nu contesta ca, la fel ca orice natiune suverana de pe aceasta planeta avemdreptul sa decidem cine ne intra in tara”-a spus senatorul republican de Florida, Marco Rubio, un sprijinitor al legii, continuind „Dar spre deosebire de alte tari noua nu este frica de cei care vin aici, din alta parti”.
XS
SM
MD
LG