Linkuri accesibilitate

Ultranaționaliștii apără guvernul Oreșeanski


Imagine a unui protestatar la Sofia, în fața Parlamentului
Imagine a unui protestatar la Sofia, în fața Parlamentului

Naționaliștii au participat la ședința în plen a Parlamentului și au făcut posibilă alegerea a doi noi viceprim-miniștri.



Liderul ultranaționalist Volen Siderov a ruinat speranțele protestatarilor antiguvernamentali că în decurs de numai câteva zile Parlamentul va putea fi dizolvat deschizând calea spre noi alegeri anticipate.

După ce o zi au lipsit din sala, naționaliștii au participat la ședința în plen și au făcut posibilă alegerea a doi noi viceprim-miniștri. Au început și dezbaterile pe marginea controversatului proiect de lege menit să contribuie la reducerea tarifelor la energie electrică și la reluarea exportului energetic spre Turcia și Macedonia.

Liderii foștilor comuniști au văzut în radicalizarea protestelor mâna mafiei energetice, amenințată cu pierderea a sute de milioane de euro.

Într-un mod surprinzător partidul „Ataka” a trecut la contraatac împotrivă protestatarilor. Cu baston polițienesc în mână în fruntea unui grup de simpatizanți imitând demonstrațiile antiguvernamentale, liderul partidului Siderov a făcut un marș, blocând în drum bulevarde și intersecții, pînă la sediul televiziunii de stat, acuzată de el că instigă la violență și netoleranță. Ziariștii însă consideră că la baza supărării lui Siderov se află un reportaj al Canalului 1 care arată cum sunt angajați, printre cei mai violenți suporteri ai cluburilor de fotball simpatizanți plătiți ai „Ataka”.

Pentru a neutraliza protestul civic, liderul ultranaționalist a propus modificarea Codului penal astfel încât blocarea de intersecții să fie pedepsită cu trei ani de închisoare.

El a declarat că nu va permite revenirea la putere, în urmă – cea ce a numit o lovitură de stat a foștilor guvernanți din GHERB cu sprijinul mediilor corupte.

Criticile ultranaționaliștilor la adresa mediilor au fost repetate, sub o formă mai blândă, de speakerul socialist al Parlamentului Mihail Micov. În apărarea libertății de exprimare s-au pronunțat „Reporterii fără frontiere” și organizațiile profesionale ale ziariștilor bulgari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG