Linkuri accesibilitate

Parlamentul European va ancheta asupra spionajului SUA


O stație de ascultare a comunicațiilor în Cornwall, Marea Britanie
O stație de ascultare a comunicațiilor în Cornwall, Marea Britanie

Programe similare de supraveghere sînt conduse de țări membre UE, precum Marea Britanie, în primul rînd, apoi Suedia, Olanda, Germania și Polonia.



Relaţiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana par sa se fi tensionat dupa dezvaluirile publicate recent de revista germana Der Spiegel, potrivit cărora Statele Unite ar fi interceptat ilegal comunicatii intre lideri europeni şi ar fi avut plasate dispozitive de ascultat in sediile Uniunii Europene de la Washinton si New York. Astazi parlamentarii europeni au trebuit sa voteze o rezoluţie despre actuala situaţie. De la Bruxelles, Dan Alexe:

Parlamentul European a însărcinat joi 4 iulie, de ziua națională a SUA, Comitetul pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne - din care face parte și deputata română Monica Macovei - să conducă o investigație amănunțită în jurul programului de supraveghere a internetului și telecomunicațiilor al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA.

Deputații europeni, reuniți în sesiune plenară de vară, au dezbătut miercuri si joi, rupți între indignare și incredulitate, în jurul efectelor spionajului comunicațiilor europene de către țara prietenă și aliată SUA.

Rezoluția a fost aprobată cu o uriașă majoritate: 483 de voturi pentru și doar 98 împotrivă.

Comitetul va examina toate detaliile scandalului, însă va avea puteri limitate: nu va putea, de pildă, să audieze martori.

Indignarea eurodeputaților a fost transpartinică și în general nu a ținut seama de poziția capitalelor. Majoritatea capitalelor europene și-au moderat de altfel tonul în ultimele zile, după ce, cu multa ingenuitate, responsabilii politici din toate țările UE se arătasera initial indignati. „Nu se spionează intre prieteni“, a fost tonul general.

Până si Angela Merkel declarase că: „Interceptarile intre prieteni sint intolerabile. Războiul Rece s-a încheiat.” Parlamentul European a acuzat insa si Germania ca ar detine un program similar, chiar daca la o scara mai redusa.

Eurodeputații și-au exprimat asadar îngrijorarea și în legătură cu faptul că programe și operațiuni similare celui al agentiei americane NSA sînt conduse de țări membre UE, precum Marea Britanie, în primul rînd, apoi Suedia, Olanda, Germania și Polonia. Comitetul va trebui să decidă dacă acele programe sînt compatibile cu legislația europeană.

Și aici, ca și în multe alte privințe și situații, Parlamentul European și Comisia de la Bruxelles se regăsesc pe poziții diferite. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat deja că scandalul de spionaj nu va afecta în niciun fel deschiderea negocierilor cu SUA în vederea ajungerii la o piață comună transatlantică.

In asta, Barroso s-ar putea însă regăsi într-un conflict chiar cu unii din membrii propriei sale Comisii. Astfel, Viviane Reding, însărcinată cu portofoliul justiției in cadrul Comisiei Europene, a spus : „Cum sa negociezi cu SUA când stii ca discuțiile de acasă îți sînt monitorizate?”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG