Linkuri accesibilitate

Revoluție comunistă sau integrare europeană?


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: „Între revoluția comunistă și integrarea europeană alegerea n-ar trebui să fie o problemă, dacă autoritățile ar explica cetățenilor printr-o campanie energică și inteligentă diferența…”


Două discursuri fac agenda media în Republica Moldova în acest miez de vară pluvioasă: unul ponderat, responsabil, atent la nuanțe, al premierului Iurie Leancă, și altul agresiv, amenințător, cu accente isterice, debitat de liderul comuniștilor Vladimir Voronin. Să le punem față în față.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

Mai întâi, retorica PCRM. Ziarul „Comunistul” publică un text programatic, asumat de șeful acestui partid, în care comuniștii anunță o „revoluție de catifea” (uzurpând un termen cu o profundă conotație anticomunistă!). O revoluție, desigur, pentru binele poporului, formulată într-o frazeologie contondentă și instigatoare. Scopul e salvarea țării de trădătorii din coaliția de guvernământ și de intențiile distructive ale Occidentului, care vrea să transforme Moldova într-un cap de pod pentru un război împotriva Rusiei, cum a făcut odinioară Germania nazistă. Soluția comuniștilor e una: să provoace alegeri anticipate în toamnă. Pasul doi – ruperea relațiilor cu Occidentul și integrarea Moldovei în Uniunea Euroasiatică.

Într-o vreme, PCRM se lăuda că a inițiat vectorul pro-european al Republicii Moldova și se arăta gelos că, venind la guvernare, partidele din fosta Opoziție au profitat de drumul spre Europa „deschis” de Voronin. Ei bine, azi PCRM își neagă vehement abnegația pro-europeană, îmbrățișează direcția euroasiatică și nu este deranjat de această contradicție.

Chemările la revoltă din ziarul „Comunistul”, care merg până la a descrie schema mobilizării adepților PCRM din raioane, ar trebui să intre în vizorul Procuraturii și al SIS-ului. Nu cred că sunt doar simple figuri de stil ale liderului comunist. PCRM nu se comportă ca un partid de opoziție democratic, criticând guvernarea de pe pozițiile interesului public și ale echității sociale. PCRM cheamă la răsturnarea actualei puteri, apelând la îndreptarul leninist al loviturilor de stat.

Pe acest fundal războinic și isteric, cum spuneam, se detaşează net discursul calm și constructiv al lui Iurie Leancă. În două interviuri pentru Euronews și, respectiv, pentru Revista 22 de la București, premierul moldovean vorbește despre prioritățile guvernului: crearea locurilor de muncă, conflictul transnistrean, combaterea corupției din justiție. Vilnius este doar o etapă în lungul drum de recâștigare a încrederii partenerilor noștri occidentali după criza politică din anul acesta, observă Leancă. El evită, diplomatic, să califice programul de guvernare drept o opțiune geopolitică între Est și Vest (ușor de speculat de către adversarii politici interni și externi), ci îl vede ca pe un proces civilizator, de modernizare și evoluție, de care au nevoie în primul rând cetățenii Republicii Moldova. Agenda europeană ne obligă să fim responsabili, să nu aruncăm țara în focul anticipatelor, subliniază premierul.

Două discursuri radical opuse. Limbajul violent al PCRM nu sugerează doar obediență pro-rusă. El demonstrează teama comuniștilor față de standardele europene, care elimină genul de politică agreat de PCRM. Comuniștii aleg Rusia, pentru că de fapt preferă zona haosului, fărădelegii și autoritarismului. Exigențele severe ale Uniunii Europene nu sunt o mângâiere nici pentru cei aflați la guvernare. Dar aceștia măcar încearcă să-și ajusteze vorba și fapta la aceste cerințe. O fac cu ezitări și suferință, pentru că nu e ușor să renunți la niște habitudini comode, dar nu au încotro: așa s-au angajat în fața poporului.

Între revoluția comunistă și integrarea europeană alegerea n-ar trebui să fie o problemă, dacă autoritățile ar explica cetățenilor printr-o campanie energică și inteligentă diferența pe care o implică Uniunea Europeană și „oferta” urzită de Moscova. Aici nu mai e vorba de viitorul politic al actualei puteri, ci de șansele de existență a Republicii Moldova ca stat democratic și suveran.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG