Aflat în vizită la Chișinău liderul de la Tbilisi Mihail Saakașvili a vorbit despre integrarea Georgiei şi a Moldovei în Uniunea Europană, dar și despre problema separatismului cu care se confruntă cele două țări. Valentina Ursu relateaza de la conferința de presă a celor doi șefi de stat.
Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, a spus că discuţia cu omologul său de la Tbilisi a fost consistentă, fiind abordate subiectele de interes comun, inclusiv integrarea europeană şi problema transnistreană:
„Multe dintre procesele care au loc în ţările noastre, legate de afaceri interne, economie, administrare, justiţie, frontieră şi democraţie, în general, sunt similare. De asemenea, şi în Republica Moldova, şi în Georgia există conflicte îngheţate şi tendinţe secesioniste. Ne-am referit şi la această problemă.”
Preşedintele Republicii Moldova a apreciat evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări:
„Comunicarea foarte bună ne dă încrederea că vom şti să valorificăm potenţialul de colaborare. Cooperarea noastră se extinde şi la scară internaţională", a mai declarat Nicolae Timofti.
Ținînd cont de experiența georgiană în lupta cu separatismul, Europa Liberă l-a întrebat pe președintele georgian Mihail Saakașvili dacă are vreun sfat pentru conducerea de la Chișinău, dar și pentru cea de la Tiraspol, în vederea reîntregirii Moldovei. Mihail Saakașvili:
„Noi am avut probleme în Abhazia şi Osetia de Sud. La fel ca în regiunea transnistreană, acolo s-au schimbat liderii, dar lucrurile au devenit mai grave. Federaţia Rusă nu este interesată de rezolvarea conflictului, ci de adâncirea lui. Soluţia este ca ambele ţări, Republica Moldova şi Georgia, să meargă în Uniunea Europeană. Este posibil că, în următorii ani, Rusia nu va mai interveni în activitatea internă a Republicii Moldova sau a Georgiei. Trebuie să ne consolidăm relaţiile în parcursul european pe care ni l-am asumat. Avem nevoie să mergem spre Europa împreună. În următorii 2-3 ani, Rusia nu ne va mai face probleme. Rusia se va îngriji de ea, pentru că are probleme interne şi nu va mai interveni. Cei care spun că conflictul transnistrean nu este rezolvat din cauza NATO, trăiesc în minciună. Conflictul transnistrean a fost aprofundat nu din cauza Republicii Moldova, ci din cauza unui stat care ne-a creat multe probleme şi nouă. Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova este o lecţie importantă. Putem să învăţăm unul de la altul.”
Totodată, Mihail Saakaşvili a sugerat că singura cale a Republicii Moldova este Europa, adăugând că Georgia şi Republica Moldova au fost elevi excelenţi în această clasă a Parteneriatului Estic şi că trebuie de lucrat împreună şi pe viitor. Unica soluţie: spre Europa. Aici, la Chişinău, afirmă el, a întâlnit sute de tineri şi poate să spună cu siguranţă că Moldova are un viitor european, cu atât mai mult că e mult mai aproape de Europa decât Georgia.
Mihail Saakaşvili s-a întâlnit şi cu premierul Iurie Leancă şi au discutat despre reformele din justiţie, poliţie şi educaţie. Preşedintele georgian a amintit despre reforme în poliţie şi în mai multe instituţii ale statului său. Important, aşa cum spune el, este să fie eliminată corupţia. Dar aceasta nu se va întâmpla în perioada imediat următoare, ci în câţiva ani, fiindcă reformele durează. Premierul Iurie Leancă i-a mulţumit pentru sfaturile oferite, precizând că important este să fie realizate priorităţile guvernului şi să fie operate schimbări ce vor permite semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.