Linkuri accesibilitate

Reprezentanți ai Congresului american susțin unitatea R. Moldova


Igor Munteanu: „Agenda noastră este de a încuraja, de a mobiliza administraţia Statelor Unite spre o regândire a priorităţilor sale faţă de regiunea noastră şi în mod particular faţă de R. Moldova.”



Grupul din Congresul american de prietenie cu Republica Moldova a difuzat o declaraţie în sprijinul asocierii ei la Uniunea Europeană. Este o declaraţie transpartinică a grupului din Camera Reprezentanţilor cunoscut cu denumirea lui americană de Caucus. Nouă membri ai Congresului în frunte cu republicanul Joseph R. Pitts spun că Statele Unite au interesul strategic să sprijine obiectivele şi valorile Parteneriatului Estic al Uniunii Europene, îşi exprimă speranţa că summit-ul din Noiembrie de la Vilnius va fi un prilej „de a reafirma aspiraţiile Moldovei către Uniunea Europeană” şi îndeamnă Departamentul de Stat să ajute Moldova „sub toate aspectele acestei tranziţiei dificile”. Declaraţia, prin însăşi titlul ei, pune însă accentul pe recentele tensiuni cu regiunea transnistreană, se solidarizează cu declaraţia critică a parlamentului de la Chişinău faţă de legea transnistreană despre „frontiere de stat” a regiunii şi cere participanţilor la formatul de negocieri 5+2 să treacă la discutarea statutului ei politic în cadrul Republicii Moldova. Într-un interviu cu ambasadorul moldovean la Washington, Igor Munteanu, l-am întrebat la început care este ponderea şi aşteptatele consecinţe ale acestei declaraţii:

Ambasadorul Igor Munteanu
Ambasadorul Igor Munteanu
Igor Munteanu: „Există o clasificare destul de sofisticată a poziţiilor politice pe care le iau reprezentanţii Congresului american, dar întotdeauna aceste poziţii contează pentru formularea politicilor. Acesta este un „Statement for the Record”, adică o declaraţie susţinută de către un grup de nouă membri ai Camerei Reprezentanţilor ai Congresului american, dar lansată de preşedintele Caucusului, al grupului de prietenie cu Republica Moldova, domnul Joseph R. Pitts.

Dar faptul că alături de el se găsesc şi democraţi, şi republicani cum ar fi David Price, membri marcanţi din Comisia de politică externă din Camera Reprezentanţilor, cum sunt Eliot Engel, William Keating, influenta Ileana Ros-Lehtinen din Florida, Diaz-Balart, Alcee Hastings, Patrick McHenry din Carolina de Nord, înseamnă mai mult decât pur şi simplu o declaraţie de intenţie. Reprezintă o atitudine, o poziţie care ar trebui să influenţeze şi modul în care suntem priviţi în contextul problemelor pe care Republica Moldova încearcă să le soluţioneze.

Ceea ce mi se pare foarte important sub aspectul conţinutului acestui mesaj este faptul că membri Congresului atrag atenţia asupra nevoii de unitate naţională în Republica Moldova pentru atingerea obiectivelor care sunt salutate, încurajate şi considerate prioritare pentru dezvoltarea tânărului nostru stat.”

Europa Liberă: Observăm din această declaraţie că problema transnistreană şi ultimele evoluţii din acest dosar sunt puse în contextul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, al negocierii acordurilor de asociere, de liber schimb. De ce?

Igor Munteanu:
„Pentru că agenda de reforme şi priorităţi a Republicii Moldova nu este dominată de conflictul transnistrean. Conflictului transnistrean şi reglementarea lui reprezintă doar un element din afirmarea şi întărirea statalităţii Republicii Moldova în contextul modernizării şi europenizării ţării noastre.

Lectura acestei poziţii politice care a răsunat în Congresul american este că, încurajând progresele Republicii Moldova care se fac spre ţinta summit-ului de la Vilnius şi asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Congresul Statelor Unite este în acelaşi timp, prin reprezentanţii săi, alarmat de acţiunile unilaterale luate de către liderii regimului secesionist de la Tiraspol şi îndeamnă autorităţile Statelor Unite, respectiv administraţia, executivul să activizeze mecanismele şi formatele la care face parte pentru a ajuta ca Republica Moldova să-şi apere suveranitatea şi competenţele pe care autorităţile constituţionale de la Chişinău trebuie să le afirme pe întregul său teritoriu.

De asemenea, este important că observăm cu acest prilej o reactivare a Caucusului Prietenii Moldovei din Statele Unite. El a fost înfiinţat în martie 2012, dar este reactivat în noul legislativ după alegerile din noiembrie din Statele Unite. Şi noi, ca ambasadă, sperăm că această relaţie de solidaritate pe care aceşti congresmeni o demonstrează faţă de Republica Moldova să conducă la fapte şi mai importante, şi mai mari pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Revenind la aspectul transpartinic al declaraţiei, cât de important este faptul că ea a fost semnată atât de Reprezentanţi din partea Partidului Democrat al preşedintelui Barack Obama, cât şi din partea Partidului Republican?

Igor Munteanu:
„Este foarte important ca toate acţiunile noastre prin care transmitem mesaje sau primim mesaje din partea Congresului să aibă un fundament bipartit. Toate politicile americane, atunci când au un asemenea sprijin, capătă o greutate mai mare şi transmit un mesaj clar administraţiei actuale de a acţiona în consecinţă. Noi niciodată nu am avut o altă abordare decât să încurajăm o cunoaştere mai bună a realităţilor şi profunzimea strategică faţă de regiunea Europei de Sud-Est în care ţara noastră se găseşte, să încurajăm congresmenii americani să ia atitudini şi să conducă spre acţiuni mai convingătoare. Sperăm că această atitudine va conduce în toamnă şi spre alte acţiuni de importanţă vitală pentru Republica Moldova. Agenda noastră este de a încuraja, de a mobiliza şi, în acelaşi timp, de a îndruma administraţia Statelor Unite spre o regândire, sau o gândire a priorităţilor sale faţă de regiunea noastră şi în mod particular faţă de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Această declaraţie menţionează explicit numele premierului Iurie Leancă şi faptul că s-au înregistrat progrese pe cale reformelor de la venirea lui în fruntea guvernului. Se examinează o posibilă vizită a primului ministru în Statele Unite?

Igor Munteanu:
„Pot să vă spun la această etapă că ne dorim şi lucrăm la vizite oficiale pentru această toamnă. Când toate lucrurile vor fi clarificate, vă vom informa cu multă plăcere despre rezultatele aşteptate şi ambiţiile pe care le avem în legătură cu viitoarele vizite.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG