Linkuri accesibilitate

Parteneriatul Estic la Bruxelles - noi încurajări aduse Moldovei


Sediul Comisiei Europene la Bruxelles

Parteneriatul Estic - o inițiativă sprijinită în primul rând de ţările foste comuniste membre în UE, care vor să-şi ajute vecinii din est.


La Bruxelles, in marginea ultimei întâlniri pina in toamna a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene a avut loc si o reuniune UE - Parteneriatul Estic. La reuniune au participat, alături de reprezentanţii UE, şi cele şase state partenere: R. Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Reuniunea ministerială a avut ca obiectiv pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Din partea Moldovei a participat Ministrul Afacerilor Externe Natalia Gherman.

România dorește rezultate cât mai ambiţioase la Summit-ul de la Vilnius din noiembrie, inclusiv în ceea ce priveşte finalizarea Acordurilor de Asociere şi va continua demersurile pentru parcurgerea accelerată a etapelor tehnice în vederea parafării şi semnării Acordului cu R. Moldova.

In ciuda entuziasmului întreținut politic si a unor anumite confuzii din presă si in percepția publicului, este însă practic exclus ca la toamna sa fie semnat Acordul de Asociere a UE cu Moldova. Acordul va fi doar parafat si va fi urmat de indemnuri spre „susţinerea în continuare unei viziuni strategice care să răspundă aşteptărilor partenerilor celor mai ambiţioşi din cadrul Parteneriatului”.

Parteneriatul Estic a fost lansat in mai 2009, la Praga, fiind pe atunci o initiativa in primul rand a Poloniei, sprijinita de Suedia. De altfel, in interiorul Uniunii Europene, Parteneriatul Estic a ramas pina astazi o initiativa sprijinitã in primul rind de tarile foste comuniste membre în UE, care vor sa-si ajute vecinii din est.

Oficialii din ambele parti, atit din Uniunea Europeana, cit si din dele 6 tari ale Parteneriatului, prezinta aceasta initiativa ca pe un foarte mare succes, insistind cel mai adesea asupra promisiunii liberalizarii regimului vizelor, perspectiva de care cele mai apropiate sint Ucraina si Moldova.

Moldova, in special, e considerată, si lucrul a fost repetat astăzi, ca fiind partenerul estic cel mai activ, cel mai stabil, care prezintă stabilitate politica si care e predictibil in eforturile sale.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG