Sub motto-ul „Tîrziu, dar nu prea tîrziu” a fost declanşată în Germania o acţiune de depistare a unor foşti nazişti, implicaţ în crime de război şi contra umanităţii.
Peste 2000 de afişe au fost răspîndite în oraşele mari, la Köln (500), Hamburg (500) şi Berlin (1000) pe care se anunţă acţiunea, iniţiată de biroul din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal, cu sediul central în Statele Unite, la Los Angeles – unde a fost înfiinţat în 1977.
Directorul biroului de la Ierusalim, Efraim Zuroff (în vîrstă de 64 de ani), a explicat că prin acţiunea intitulată „Operation Last Chance II” – „Operaţiunea Ultimă Şansă II”, centrul are în vizor persoane care au acţionat în cadrul grupurilor de intervenţie (Einsatzgruppen) şi al echipelor de pază ale lagărelor de concentrare, aflate, de exemplu, pe teritoriul ocupat al Poloniei, la Auschwitz, Treblinka şi Majdanek. A-i deferi pe aceştia justiţiei, a spus el într-un interviu acordat postului de radioteleviziune WDR, a devenit posibil abia în 2011.
Atunci a fost adus în Germania gardianul Ivan Demianiuc, condamnat pentru complicitate la uciderea a mii de internaţi în lagărul de la Sobibor. A fost primul caz cînd a fost condamnantă o persoană pentru activitatea într-un lagăr şi nu pentru comiterea unei crime individualizate. Tribunalul a constatat că cineva care a acţionat într-un lagăr de exterminare, purtînd uniforma nazistă, este automat co-vinovat pentru uciderea celor internaţi. Chiar dacă nu a omorît el pe cineva anume.
O acţiune similară a Centrului Simon Wiesenthal a fost declanşată în urmă cu 10 ani în mai multe ţări europene, România, Ungaria, Bulgaria, Austria. În prezent există indicii că în landul federal Renania de Nord-Vestfalia ar mai trăi cîţiva criminali de război nedepistaţi şi necondamnaţi. Pînă în pezent, Centrul Simon Wiesenthal a reuşit să identifice 4000 de criminali prezumtivi. 30 au fost condamnaţi.
În Germania există voci care contestă acţiunea „Ultima şansă”, suţinînd că făptaşii supravieţuitori oricum sunt prea bătrîni, fiind trecuţi de 90 de ani. Ca atare, ei nu ar mai rezista la un eventual proces şi nici n-ar mai fi în stare să-şi ispăşească o eventuală condamnare într-un penitenciar. Totodată, este întîmpinat cu rezerve şi faptul că Centrul Simon Wiesenthal promite un premiu de 25.000 de euro celor care vor ajuta la identificarea unui prezumtiv criminal de război.
Unul dintre contestatarii acţiunii este istoricul neo-conservator Michael Wolffsohn din München. Într-un interviu difuzat marţi de canalul cultural al postului naţional de radio, Deutschlandradio Kultur, Wolffsohn califică acţiunea afişajului drept „ruşinoasă şi lipsită de pietate”. Wolffsohn respinge cu vehemenţă oferta unui premiu din partea Centrului Wiesenthal pentru cetăţenii care ajută la identificarea unui făptaş.
În opinia istoricului azi e mai importantă reconsiderarea ştiinţifică „solidă şi intensivă a crimelor naziste”.