Linkuri accesibilitate

Ministrul german al apărării, Thomas de Maizière, principalul candidat pentru șefia NATO


Thomas de Maizière
Thomas de Maizière


A rămas un an pînă la alegerea viitorului secretar general al NATO, dar cursa pentru succesiune e deja deschisă, întrucât numele succesorului danezului Anders Fogh Rasmussen va trebui sa fie cunoscut inainte de sfarsitul anului in curs.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

In mod conventional, încă de la fondarea Alianței Nord Atlantice (NATO) s-a stabilit definitiv că secretarul-general al Alianței va fi intotdeauna un civil european, in vreme ce comandantul suprem al forțelor aliate va fi un militar american, Statele Unite fiind țara care contribuie cel mai mult in NATO, atât financiar cît si operațional.

Mandatul actualului secretar general Rasmussen se încheie in august 2014, dar guvernele au început deja sa-si plaseze candidații. Unul din principalele nume vehiculate pînă acum a fost cel al ministrului polonez de externe si fost ministru al apărării Radoslaw Sikorski.

Sikorski, fin diplomat si fost jurnalist, ar prezenta multe atuuri, unul fiind chiar simplul fapt ca e polonez si ca, având ca secretar general un politician din țara unde a fost semnat Pactul de la Varșovia ar indica, pentru NATO, o îngropare definitiva a trecutului Razboiului Rece.

In contextul relatiilor cu Rusia, Sikorski ar putea fi de asemenea, teoretic, omul nimerit, in măsura in care el înțelege situația si mentalitatea vecinilor foști comuniști, ceea ce ar fi un avantaj pentru relațiile NATO cu o țară cum e Moldova.

In ultima vreme însă, un nume a început să fie vehiculat tot mai frecvent: cel al actualului ministru german al apărării, Thomas de Maizière. Germania a avut pînă acum o singură dată un secretar general al NATO, pe Manfred Wörner, față de trei britanici, trei olandezi și doi belgieni și asta cu toate că Germania este un foarte important contributor la NATO.

De Maizière ar fi, la rîndul lui, o persoană simbolică a reconcilierii europene, întrucât provine dintr-o familie de protestanți francezi refugiați în Germania în timpul persecuțiilor religioase. El este, de asemenea, vărul lui Lothar de Maizière, ultimul lider al Germaniei de Est înainte de reunificare. Asta ar putea furniza, simbolic, si legatura dorita intre cele doua jumatati ale continentului.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG