Linkuri accesibilitate

Cazul Garabă vs Munteanu - dosarul aparent fabricat al unui accident rutier


Vladislav Gribincea: „în pofida unei acuzaţii nu tocmai grave şi a unor circumstanţele contestate de părţi, persoana a fost arestată.”



Procuratura a confirmat ieri că un procuror de rang înalt, Iurie Garabă, a fost implicat marți într-un accident de mașină minor, soldat cu reținerea celuilalt șofer implicat. Despre cine a fost de vină sunt două versiuni. Sergiu Mocanu, șeful Mișcării Antimafie, a spus că Garabă a greșit și că celălalt șofer a fost arestat într-o încercare de intimidare. Procuratura susține că victima, în toate privințele, a fost Garabă.

Similitudinea cu memorabilul episod de iarna trecută care l-a costat pe Zubco pierderea fotoliului de Procuror General mai are o componenta: şi acest caz a fost adus la cunoştinţa publică de fostul deputat şi
Sergiu Mocanu
Sergiu Mocanu
consilier prezidenţial Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Populare Antimafie.

Mocanu a declarat ieri într-o conferinţă că şeful Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garabă, el şi şef de secţie în cadrul PG (care la fel ca Valeriu Zubco ar fi, potrivit lui Sergiu Mocanu, un apropiat al lui Vlad Plahotniuc) s-ar face vinovat de producerea accidentului rutier, tot el ar fi sărit ulterior la bătaie la şoferul celeilalte maşini implicate în coliziune, după care ar fi solicitat intervenţia colegilor procurori ca să-l scoată nevinovat şi, totodată, sa obţină inculparea în huliganism a celui de-al doilea şofer.

Astăzi, activistul a adus în faţa presei şi trei presupuşi martori - unul din ei, Andrei Petuşcan, consătean al şoferului arestat, care afirma că s-a aflat în momentul impactului în maşina condusa de şoferul trimis in arest:

„Noi ne deplasam regulamentar. Domnul Garabă, la volanul unui BMW, a început să ne preseze. Într-un moment s-a ciocnit de noi. Garabă a ieşit şi, ameninţând, a sărit la bătaie. Domnul Munteanu s-a apărat.”

Exact invers s-au derulat evenimentele în reconstituirea făcută de
Procurorul Eugen Bordos
Procurorul Eugen Bordos
procurori. Cel care se ocupă nemijlocit de caz, Eugen Bordos, a spus astăzi într-o conferinţă că accidentul a fost provocat de cetăţeanul Gheorghe Munteanu, tot el l-ar fi agresat ulterior pe procurorul ce-şi ducea liniştit familia la odihnă şi i-ar fi provocat leziuni atât de grave încât a fost necesară o intervenţie serioasă a medicilor. Procuratura îl cercetează pe Munteanu în stare de arest pentru huliganism extrem de periculos:

„Din intenţii huliganice l-a lovit,” a explicat Bordos motivele incidentului ce au urmat coliziunii.

Vlad Roşca, care este avocatul şoferului ghinionist, ne-a spus însă astăzi, după ce o instanţă judiciară le-a dat dreptate procurorilor şi i-au lăsat clientul în arest pentru 20 de zile, că are temeiuri să creadă că are de a face cu un dosar fabricat:

„Accidentul a avut loc pe banda regulamentară a clientului meu, nu există nici o probă că el ar fi încercat să se eschiveze de răspundere, dimpotrivă, a stat la faţa locului şi a aşteptat să vină poliţia să documenteze cazul. E un caz banal care se întâmplă zilnic într-un oraş unde şoferii sunt foarte agresivi şi se mai ceartă, dar dat fiind faptul că vorbim despre o funcţie extrem de înaltă din procuratura generală, am ajuns unde am ajuns – când se încearcă dezvinovăţirea unei persoane vinovate pentru a-l inculpa pe altul.”

Solicitat de noi pentru un punct de vedere, avocatul Vladislav
Avocatul Vladislav Gribincea
Avocatul Vladislav Gribincea
Gribincea, director al Centrului de resurse juridice pentru drepturile omului, a pus şi el la îndoială mai multe acţiuni din cadrul anchetei, atâtea câte s-au strecurat în spaţiul public:

„Sunt mai multe lucruri suspecte aici. Primul – că MAI şi Procuratura au avut poziţii diferite: MAI nu l-a acuzat în nici un fel în comunicatul său pe Munteanu, iar Procuratura a făcut acest lucru, fără a face distincţia necesară, de altfel, între accidentul propriu-zis şi pretinsa agresiune ce a urmat. Pe urmă, competenţa în aşa cazuri este de obicei a poliţiei, nu a procuraturii – este straniu că dosarul a fost preluat de procurori. Al treilea lucru suspect este că în pofida unei acuzaţii nu tocmai grave şi a unor circumstanţele contestate de părţi, persoana a fost arestată.”

Vladislav Gribincea crede că cei care ar putea limpezi în ultimă instanţă lucrurile sunt judecătorii, dar că, ştiind realităţile moldoveneşti, solidaritatea de breaslă s-ar putea dovedi mai puternică. Relatările din presă, câte au fost până acum, stăruie şi ele pe probabilitatea mai mare a unui deznodământ favorabil şefului de la procuratură.

Concluzia unui articol din Ziarul de Gardă de astăzi este că multe acţiuni şi declaraţii ale autorităţilor în acest caz lasă de bănuit. La fel, săptămânalul a pretins că Garabă este cel care ţinteşte la o funcţie şi mai înaltă în ierarhia judiciară – cea de vice-procuror general. Iar un editorial din Adevărul arăta tranşant azi dimineaţă că este un caz care ar demonstra atotputernicia celor cu posturi înalte în spate şi neputinţa oamenilor simpli de a-şi face dreptate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG