Linkuri accesibilitate

„Războiul preţurilor pe piaţa grânelor: fermierii contra monopoliştilor” (Adevărul)


„Șefa diplomaţiei moldoveneşti, le-a spus ruşilor fără echivocuri exact ce credem” (Jurnal de Chișinău).



Supăraţi pe demnitarii moldoveni, îi cer ajutor lui Traian Băsescu”, titrează cotidianul „Adevărul”. Ziariştii scriu că o familie de pensionari invalizi solicită autorităţilor să le fie schimbat apartamentul de la etajul patru cu unul la parter, ca să poată ieşi din casă în scaun cu rotile. Refuzaţi în repetate rânduri, bătrânii s-au adresat cu un demers preşedintelui României. „Adevărul” observă că Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi prevede ca: „Persoanelor cu dizabilităţi, conform indicaţiilor medicale şi ţinând cont de doleanţele acestora, în măsura posibilităţilor, li se oferă încăperi de locuit la etajele de jos, iar cei care au apartamente la etajele de sus au dreptul să ceară un schimb cu apartamente la etajele inferioare”.

Războiul preţurilor pe piaţa grânelor: fermierii contra monopoliştilor” – este un alt titlu din „Adevărul”. Jurnalistul Ion Preaşca scrie că scăderea drastică a preţului grâului îi nemulţumeşte pe producătorii agricoli, care susţin că cineva dictează regulile de joc pe piaţă. Autorităţile promit să intervină pentru a nu admite monopolizarea comerţului cu cereale. Asociaţia fermierilor Uniagroprotect s-a adresat deja Ministerului Agriculturii să intervină pe lângă Agenţia de Protecţie a Concurenţei pentru demararea unei investigaţii antimonopol. O altă propunere – mai puţin realizabilă - făcută de această asociaţie este ca Guvernul să intervină pe piaţă prin achiziţia unei cantităţi de până la 10% din recoltă, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţului cu 20-30 de bani per kilogram, se mai menţionează în articol.

În editorialul său din „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu apreciază că „după ani de muţenie, Chişinăul a dat glas”. În cadrul vizitei sale la Moscova, Natalia Gherman, [...] şefa diplomaţiei moldoveneşti, le-a spus ruşilor fără echivocuri exact ce credem. Ce dorim şi spre ce aspirăm. Dar şi ce nu vrem, anulând astfel condiţia Republicii Moldova de victimă sigură a fostei metropole”. Potrivit dlui Bogatu, „pusă în aplicare de Natalia Gherman în timpul ultimei ei vizite la Moscova, arma cuvântului potrivit la locul potrivit a intrat în sfârşit în arsenalul nostru politic”.

Şi tot în „Jurnal de Chişinău” puteţi citi un articol despre Alexandru Magala, un tânăr de 24 de ani, care a uimit o lume întreagă prin show-rile de excepţie în cadrul proiectului „America’s Got Talent”, „Americanii au talent” în traducere din engleză. A primit aprecierea şi admiraţia a mii de oameni, iar la finalul concursului, în care s-a calificat cu succes, a fost aplaudat în picioare atât de spectatori prezenţi la show, cât şi de juriu, un membru al căruia a menţionat: „Vii dintr-o ţară despre care nici nu ştiam că există, ai venit în New York şi ai demonstrat tuturor că eşti excepţional”. Show-rile lui Alexandru sunt cu adevărat de excepţie, scrie „Jurnal de Chişinău”. Înghite cuţite, săbii şi apoi face acrobaţii extrem de periculoase. Riscul, adrenalina şi aplauzele sunt ceea ce-l motivează.
XS
SM
MD
LG