Linkuri accesibilitate

„Dizabilitatea nu stă în calea competenței!”


Jurnalul săptămânal cu Mariana Țîbuleac.





Născută pe 8 august 1982 în s. Ciuciulea, raionul Glodeni. A absolvit facultatea de istorie și psihologie a Universității de stat. În 2008 a absolvit Școala de studii avansate în jurnalism, iar în 2012 devine doctor în istorie.

Din 2008 - 2013 lucrează în calitate de Coordonator Relații Publice în cadrul Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități și colaboarează cu diferite ziare naționale publicînd articole pe teme sociale. Cercetător științific la Institutul de Istorie, Stat și Drept al AȘM. Doctor în istorie.

Este autoare a peste 20 de articole științifice precum și a mai multor poezii cuprinse în volumele culegerii „Nu e om să nu fi scris o poezie” editată de Universitatea de Stat din Moldova.


Dacă mă gîndesc la tot ce fac de obicei, de cînd îmi aduc aminte, am sentimentul că viața mea nu-i decît o succesiune de evenimente care se completează zilnic într-o agendă, o suită de etape marcante care fundamentează dezvoltarea mea personală. Cu timpul îmi dau seama că în mine s-au înscris cîteva reguli de viață cărora mă străduiesc să le fiu fidelă și să le respect cu prioritate. Printre acestea se enumeră:

Respectul profund față de părinți, pentru grija și generozitatea lor; admirația și uimirea față de cei mici, copiii; asumarea responsabilității față de orice lucru în care mă implic și conștiința că trebuie neapărat să duc acest lucru la bun sfîrșit.

Așadar, Luni

M-am trezit mai devreme ca de obicei pentru că aveam să pun la punct cîteva lucruri înaite de plecarea mea în concediu. Imediat ce am pornit computerul, am aflat o veste bună, dar totodată și mai puțin îmbucurătoare. Am primit confirmarea că am trecut concursul de a reprezenta țara la o conferință internațională dedicată problemelor sociale ce se va desfășura în doua module: unul în California - SUA și alt modul în Senegal - Africa.

Deși anul trecut Ambasada Americii mi-a deschis viză pentru 10 ani, problema cu viza pentru Africa se complică. Pentru a depune actele pentru viză în Senegal, am nevoie să merg la București, iar pentru România iarăși îmi trebuie viză, și cum pînă la eveniment a rămas un timp destul de scurt… am renunțat! Plus la toate, chiar în această zi știrile anunță o amenințare teroristă, deci pericol pentru securitatea doritorilor de a călători în Africa.

Marți

Am mers la Institutul de Istorie Stat și Drept al Academiei de Științe, la care activez ca cercetător științific, după ce am finalizat de scris articolele gata pentru publicare în revista Institutului, am prezentat administrației foaia de deplasare din Dilijan, Armenia. Trainingul la care am participat timp de o săptămînă, întitulat ”GROW -2020” - m-a inspirat pentru un nou proiect ce ține de politicile de tineret din țara noastră.

Miercuri

Deja mai bine de 5 ani la rînd, în fiece lună în cadrul Centrului Național de Informare și Reabilitare al Societății Orbilor, înregistrez Revista Sonoră ”ACASĂ”. Revistă națională, informativă, destinată persoanelor cu deficiente de vedere. Aceasta este înregistrată pe CD-uri și distribuită în întreaga țară prin intermediul bibliotecilor mobile.

Joi

Luna a opta, data de opt, Se zice ca cifra 8 simbolizeaza cifra infinitului…

Nu știu de ce a vrut Dumnezeu ca și eu să apar pe lume, exact în această zi, pe o dată “infinită” și într-o lună “infinită”! Și mai ales culmea, că și cifra “0″ la fel ca și “8″ nu are nici început și nici sfirșit… Așa am apărut eu, la 08.08!

Primii care m-au felicitat au fost părinții și prietenul meu Ion! Ei spun că cifra 8 se asociază cu două inele unite! Eu cînd eram mică, însă, ziceam că ziua mea de naștere se asociază cu un cuptor plin cu sfinți, copti de mama pe care îi pui la icoane, sau mai rau cu catarama unei centuri aruncate pe un drum de țară …Și de această dată 8 august, a fost o zi frumoasă, una care m-a impresionat de multitudinea de felicitări și urări de bine din partea prietenilor! Surprinzător cît de repede trec anii…

Vineri

Este prima zi de concediu! În sfîrșit mai mult timp pentru odihnă și lectură. Cartea mereu a fost și continuă să rămînă un prieten fidel. Posibil ca acest lucru să mi se tragă de la faptul că m-am născut în „lumea cărţilor” dacă pot să spun aşa?! De ce? Pentru că de cînd m-am trezit eu şi pînă am terminat facultatea chiar, mama mea a continuat să lucreze la magazinul de cărţi - librăria „Luminiţa” din satul natal Ciuciulea, raionul Glodeni, loc în care mi-a şi altoit dragostea de carte. Datorită cărților și cunoștințelor obținute din ele, am ajuns astăzi să finisez doctoratul în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat, și să mă simt împlinită în tot ceea ce fac și să mă conving încă odată că într-adevăr „Dizabilitatea nu stă în calea competenței!”
XS
SM
MD
LG