Linkuri accesibilitate

Recoltă record de grâu în Bulgaria


Prețurile de achiziție au scăzut cu 30% față de cele de anul trecut și nu depășesc acum 140 de euro.Cea mai bună, în ultimii zece ani, recolta de grâu în Bulgaria cu o medie pe hectar de peste 4,8 tone, creează într-un mod paradoxal probleme fermierilor. Ministrul agriculturii, Dimităr Grekov, a anunțat că țara a produs 4,2-4,6 milioane de tone de grău la un nivel al consumului intern între 1,8 și 2 milioane.
Prețurile de achiziție au scăzut cu 30% fața de cele din anul trecut și nu depășesc acum 140 de euro. Scăderea prețurilor nu va duce însă într-un mod automat la ieftinirea pâinii. Dimpotrivă - în cel mai bun caz prețul pâinii se va menține la nivelul actual. Acesta este cel mai mic în cadrul Uniunii Europene – sub 70 de eurocenți kilogramul.

Profitul mai mic al producătorilor de grâu va reflecta într-un mod negativ asupră prețului pământului care a crescut în perioada 2001-2012 atingând în Bulgaria de nord-est 6200 de euro pentru un hectar.

Va scădea și venitul micilor proprietari de pământ care primesc de la arendași între 250 și 550 de euro pe hectar în funcție de zona.
Ministrul agriculturii prognozează că recolta buna de grâu va putea însă impulsiona producția de carne. Acum numai 20% din consum este asigurat din producția internă.

Pentru a stimula producția agricolă, guvernul Oreșearski a decis ca fermierii să primească pentru prima dată 20% din subvenții până la finele anului. 11 milioane de euro vor primii producătorii de tutun, 4 milioane – producătorii de legume. Aceasta însă va putea avea loc numai dacă Parlamentul va respinge vetoul impus de președintele Rosen Plevneliev asupră actualizării bugetului, a avertizat ministrul Grekov. Ședința extraordinară a Parlamentului va avea loc cel mai probabil vineri.

La baza acestor decizii ale guvernului se afla și un motiv ascuns – ideia de a fi dezamorsată intenția fermierilor de a adera la protestul antiguvernamental care continuă de 60 de zile în centrul capitalei. Se așteaptă intensificarea acțiunilor la începutul lui septembrie, iar Asociația producătorilor de grâu nu odată și-a anunțat sprijinul pentru ex-premierul Boiko Borisov, acum – lider al opoziției parlamentare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG