Linkuri accesibilitate

Franța relansează proiectul unei armate europene independente de NATO


Contingentul francez al trupelor NATO în Kosovo
Contingentul francez al trupelor NATO în Kosovo

Proiectul se lovise sistematic de ostilitatea SUA, care vedeau în el un risc pentru soliditatea și coeziunea NATO.


Franța a relansat inițiativa unui sistem de apărare comun european care să fie independent de Alianța Nord Atlantică - NATO. Îngropat de foarte mulți ani, proiectul se lovise sistematic la vremea lui de ostilitatea Statelor Unite, care vedeau în el un risc pentru soliditatea și coeziunea NATO.

Atitudinea americană era întărită în vremea aceea de poziția particulară a Franței în NATO. Franța nu a făcut parte, decenii de-a rîndul, din comandamentul militar integrat al Alianței, încă de la De Gaulle, de fapt, care și-a retras țara din structurile militare centrale NATO. Situația a fost perpetuată de toți succesorii lui De Gaulle, inclusiv de Mitterrand, Franța participând doar la operațiuni punctuale. Cel care a făcut Franța să reintre pe deplin în structurile NATO a fost Nicolas Sarkozy.

Săptămâna trecută, Franța a făcut un pas suplimentar adoptând o nouă lege a programării militare pentru perioada 2014-2019, proiect de lege pentru care are sprijinul afirmat al Germaniei și prin care s-ar pune bazele unei cooperări militare la nivelul întregii Uniuni Europene. Cooperarea militară franco-germană independentă de NATO este veche, ea a început prin inițiativa lui Mitterrand și Kohl de a crea un corp de armată, o brigadă franco-germană, care de-a lungul anilor s-a transformat în așa-numitul „Eurocorps”.

În Eurocorps, care e bazat la Strasbourg, participă mai multe țări ale Uniunii, nu însă si Marea Britanie, Olanda și țările scandinave, iar dintre țările est-europene participa doar Polonia.

Ambiția noii legi a programării militare din Franța este însă de a extinde cooperarea militară la nivelul întregii Uniuni Europene, inclusiv al țărilor neutre cum sînt Irlanda, Finlanda sau Suedia (Austria, și ea o țară neutră, participă deja la Eurocorps).

Ceea ce este de bun augur însă pentru eficacitatea proiectului e faptul că în paralel cu vechea cooperare cu Germania, Franța cultivă acum o cooperare din ce în ce mai strânsă cu Marea Britania, mergând pînă la proiectul comun al unui avion de luptă care ar continua vechiul proiect al avionului de vânătoare Eurofighter.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG