Linkuri accesibilitate

Fundamentalismul catolic sub lupa procurorilor


Imagini extremiste la Gloria TV
Imagini extremiste la Gloria TV

Gloria.TV din Moldova considerat un portal al urii, al mesajelor antidemocratice şi adversar al societăţii deschise.



Poliţia austriacă a percheziţionat vinerea trecută locuinţele mai multor preoţi catolici extremişti din Viena şi Austria superioară. Preoţii sunt suspectaţi de continuarea unor acţiuni de propagandă nazistă prin intermediul unui portal electronic. În cursul percheziţiilor, relata presa austriacă şi germană, au fost confiscate mai multe calculatoare.

La sfîrşitul anului trecut a fost închis portalul austriac al paginii fundamentaliste de internet, intitulată „kreuz.net.at”. Pagina redactată iniţial de către un grup de catolici radicali din Germania şi-a încetat apariţia, după ce în primăvara trecută autorităţile germane au început urmărirea autorilor anonimi ai portalului din cauza postării unor articole homofobe, antiislamice, antisemite şi polemici contra conciliului Vatican II. Serverul care a găzduit ediţia germană a paginii kreuz.net se afla în afara Germaniei. (Pentru alte detalii: „O jignire pentru credincioşi”, Europa liberă, 4.4. 2012).

După închiderea portalului, fără explicaţii, kreuz.net a reînceput să apără, sub direcţia unor catolici austrieci. Asta pînă-n decembrie trecut, cînd autorităţile au intervenit, după ce acolo au fost publicate şi texte aparţinînd unor nazişti ca Heinrich Himmler sau Joseph Goebbels.

Episcopatul catolic german şi austriac s-a distanţat, în repetate rînduri, de kreuz.net, precizînd că autorii nu sunt cunoscuţi şi textele publicate acolo se află în contradicţie cu poziţia oficială a bisericii.

Susţinătorii şi colaboratorii portalului kreuz.net din Germania, Austria şi Elveţia resping reformele iniţiate în anii 1960 în timpul conciliului Vatican II şi consideră, de pildă, organizaţia caritativă catolică, „Caritas” drept o asociaţie de „avangardă a extremismului de stînga”.

În vizorul procuraturii din Elveţia, Germania şi Austria a intrat, de curînd, şi postul de televiziune fundamentalist catolic, Gloria.TV, care difuzează doar pe internet. Vinerea trecută a fost percheziţionat şi studioul vienez al postului Gloria.TV – „un soi de Youtube pentru catolici radicali”, precum scria revista „Der Spiegel” în martie.

„Reprezentanţa oficială” (adică presupusa redacţie principală) este amplasată în Republica Moldova, la Bălţi, ceea ce îngreunează investigaţiile autorităţilor.

Gloria.TV difuzează ştiri, emisiuni cu tentă religioasă şi relatări în mai multe limbi, inclusiv în limba română, prezentîndu-se ca „poarta de acces pentru credincioşii catolici şi utilizatorii internetului din toată lumea” şi, în acelaşi timp, ca „o iniţiativă privată independentă de ierarhia Bisericii Catolice”.

Preotul elvețian Reto Nay la Gloria TV
Preotul elvețian Reto Nay la Gloria TV
După ce în martie curent, Gloria.TV a difuzat o emisiune în care episcopii catolici germani au fost denigraţi drept nazişti, preotul elveţian Reto Nay a fost demis (a se vedea articolul din ziarul elveţian Blick, din 14.3. 2013). Nay este unul din cofondatorii portalului Gloria.TV, care-i difuzează unele predici, inclusiv în limba română.

Potrivit revistei „Der Spiegel”, Reto Nay, preotul demis, şi-a publicat cîteva articole şi pe kreuz.net. Referindu-se la conţinutul emisiunilor difuzate de Gloria.TV, revista susţine că ele emană „ură”, conţin mesaje anti-democratice şi sunt contra societăţii deschise. „Der Spiegel” citează apoi pe avocatul vienez Georg Bürstmayr cu următoarea afirmaţie: „Dacă Gloria.TV ar fi o întreprindere amplasată în Uniunea Europeană, portalul de mult ar fi fost închis”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG