Linkuri accesibilitate

Misiunea lui Arapu (Ziarul Naţional)


Şantajul lui Putin are limite (Adevărul)


Proaspătul ministru Anatol Arapu, ajuns ieri la finanţe în urma unei rocade cu Veaceslav Negruţa, este citat în „Ziarul Naţional” cu declaraţia că s-a gândit foarte mult înainte să accepte această funcție, dar s-a lăsat convins de președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, și premierul Iurie Leancă. „Nu e ușor să fii ministrul al Finanțelor nici într-o țară, cu atât mai mult în Republica Moldova. Din păcate, perioada de tranziție continuă, s-a prelungit prea mult”, a mai spus Arapu pentru publicaţie.

Referindu-se la aceiaşi rocadă, „Adevărul” stăruie pe conotaţia ei politică. Negruţa şi-a dat demisia, fiind imediat înlocuit de un alt exponent al PLDM, Anatol Arapu, care a mai deţinut postul în 1998-1999, când şi actualul lider al PLDM se regăsea în echipa guvernamentală. „Veaceslav Negruţa a promovat mai multe reforme în domeniul finanţelor publice. Din păcate, conjunctura politică nu a fost favorabilă implementării acestora cu succes. În condiţiile apropierii alegerilor parlamentare, Anatol Arapu va avea de îndeplinit mai degrabă sarcini politice”, comentează schimbarea de la finanţe Dumitru Budeanschi, director de programe la centrul Expert-Grup.

„Adevărul” se referă, între altele, şi la cazul femeii originare din Tiraspol, capturată de rebelii sirieni. Expertul militar Viorel Cibotaru afirmă că, de regulă, astfel de cazuri se rezolvă prin schimburi de persoane, aranjate de serviciile secrete ale ţărilor implicate. „Cazul este grav şi poate prejudicia imaginea ţării noastre pentru mulţi ani înainte. Autorităţile trebuie să acţioneze prompt şi atent. Trebuie creată o celulă operativă sub patronajul preşedintelui, din care să facă parte reprezentanţi de la ministerele de Interne, Externe şi Finanţe, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratură”, explică analistul.

Un comentariu semnat de Petru Bogatu pe marginea a ceea ce autorul numeşte „războiul ciocolatei”, sau la fel „războiul lui Putin împotriva dulciurilor „Roshen”” stăruie pe ideea că prin blocarea importurilor de bomboane ucrainene, Kremlinul a încercat să intimideze Kievul. Ba chiar să testeze implicarea tuturor membrilor Uniunii Vamale, plus Republica Moldova, de partea Rusiei. „Se ştie cu certitudine că Moscova a îndemnat Bielorusia, Kazahstanul şi Tadjikistanul să retragă din magazinele lor produsele „Roshen”. Iar ca boicotul să fie total, ruşii au exercitat presiuni şi asupra autorităţilor moldovene, forţându-le să renunţe la dulciurile ucrainene. Ei doreau să ne facă complici la o cauză mizerabilă. Atâta doar că aliaţii Moscovei din Uniunea Vamală au refuzat să intre în acest joc perfid,” scrie Bogatu şi continuă: „Concluzia esenţială ce trebuie trasă în urma acestui eşec al Kremlinului este că Putin nu este atotputernic, iar şantajul lui are limite. În cazul în care i se închid uşile Ucrainei şi Republicii Moldova, ca să nu mai vorbesc de cele ale Poloniei, Cehiei şi României, Rusia riscă treptat să se transforme într-un uriaş cu picioare de lut.”
XS
SM
MD
LG