Linkuri accesibilitate

„Poliţistul vine din societate, poliţistul este parte din societate...”


Dorin Recean: „trebuie să depunem efort mai mare, mai multe educaţie, mai multă instruire pentru o schimbare benefică şi pentru poliţist”.


Mai mulţi experţi au observat la microfonul Europei Libere că pe lângă problemele pe anumite segmente, poliţia a înregistrat în ultimii ani şi o serie de progrese care nu ar trebui trecute la tăcere. Printre ele ar fi o gestionare exemplară a întrunirilor publice şi o deschidere la critică şi consultare cu societatea civilă. Despre provocările, dar şi reuşitele reformei, Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul de Interne, Dorin Recean:

Europa Liberă: Mai sunt voci care spun că Republica Moldova rămâne un stat poliţienesc. Aşa să fie?

Dorin Recean:
„E foarte dificil să vorbeşti despre acest lucru. Cum Moldova este un stat poliţienesc atâta timp cât noi nu avem încă o aplicare a legii, să zic aşa, mai stringentă? Nu întotdeauna instrucţiunile sau solicitările poliţiştilor sunt urmate de către cetăţeni. Deci, nu cred că este vorba despre un stat poliţienesc. Din contra, noi lucrăm ca să întărim capacităţile poliţiei de a aplica legea, dar nu înainte să recăpătăm încrederea cetăţeanului în poliţie.”

Europa Liberă: Dar această recâştigare a încrederii ar însemna ce să întreprindeţi de fapt?

Dorin Recean:
„Asta înseamnă exact ceea ce facem noi acum. Avem poliţia mai prezentă în teritoriu. Avem poliţia care răspunde mai prompt solicitărilor cetăţeanului, avem structura de securitate internă care scrutinizează şi este foarte atentă cum poliţia îşi face meseria, dacă poliţistul este sau nu este corupt, dacă poliţistul a întreprins toate măsurile necesare pentru ca să rezolve un caz sau să ajute cetăţeanul.

Noi vom putea să recâştigăm încrederea cetăţeanului doar prin ceea ce facem, mai puţin prin ceea ce spunem, mai puţin prin planurile mari, dar prin ceea ce facem, cum tratăm fiecare caz în parte. Astăzi, în procesul de implementare a reformei anume aici suntem.

De exemplu, noi am consolidat capacitatea Inspectoratului Naţiona de Investigaţie şi avem un trend pozitiv de micşorare a numărului de crime grave şi excepţional de grave şi, respectiv, avem descoperite cele care s-au întâmplat în această perioadă. Pentru că am întărit capacitatea organizaţională, pentru că am făcut investiţii tehnice suplimentare, cu ajutorul asistenţei financiare externe.

Următoarea etapă este să răspundem cât mai mult celorlalte categorii de infracţiuni în ceea ce priveşte pungăşiile, în general, infracţiunile legate de proprietate. Avem o uşoară creştere în acest sens şi aici deja este următoarea etapă, când ne concentrăm pe fiecare caz în parte, de furt, de tâlhărie, de spargere de apartament şi în felul acesta să putem să facem faţă solicitărilor cetăţenilor.”

Europa Liberă: În ce măsură vă reuşeşte şi Dvs să contribuiţi la dezrădăcinarea acestui fenomen atât de negativ – corupţia?

Dorin Recean:
„Noi lucrăm în acest sens. Aţi văzut deja câte operaţiuni a făcut securitatea internă a Ministerului Afacerilor Interne, câte operaţiuni a făcut Centrul Naţional Anticorupţie care ne ajută în acest sens. Schimbăm procedurile interne, avem deja peste o sută şi ceva de poliţişti sancţionaţi doar în acest an în legătură cu faptele de corupţie, de abuz, de lipsă de disciplină, am avut şi cazuri mai răsunătoare.

Cu părere de rău, au fost restabiliţi o parte din cei care au fost daţi afară pe motiv de corupţie. Noi, la MAI, vom adopta o nouă politică prin care vom face publice absolut toate materialele legate de aceste cazuri, în aşa fel încât societatea să vadă că elementele corupte au fost eliminate din sistem şi iată cum ele au fost repuse în funcţie, de asemenea, de alţi colegi din sistemul de justiţie. În aşa fel vom avea o transparenţă mai mare a acestui proces. Noi zilnic avem operaţiuni care se referă la actele de corupţie, zilnic avem operaţiuni care se referă la abaterile disciplinare.”

Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, spunea că i-aţi fi povestit despre anumite cazuri care au ajuns în instanţă şi judecătoria le-ar fi dat dreptate celor care au comis infracţiuni...

Dorin Recean:
„Exact acesta este motivul pentru care noi pregătim un raport...”

Europa Liberă: Dar care sunt cazurile acestea?

Dorin Recean:
„Eu vreau noi să procedăm corect: Poliţia, Ministerul de Interne nu poate să comenteze şi să-şi expună punctul de vedere asupra deciziei judecătorului. Decizia judecătorului este lege. Ceea ce va face poliţia în următoarele săptămâni, pentru că acum este în elaborare acest document, vor face publice dosarele care au fost prezentate în judecată şi decizia judecătorului. Atunci publicul, evident, prin intermediul presei, va face concluziile: dacă deciziile au fost corecte sau deciziile au fost incorecte. Ceea ce este clar la acest moment e că noi nu avem acelaşi punct de vedere ca şi instanţa pe mai multe dosare în ceea ce priveşte sentinţa sau lipsa de sentinţă în mai multe dosare.”

Europa Liberă: Se poate de spus că, totuşi, şi calitatea umană, profesionalismul celor care sunt poliţişti mai lasă uneori loc pentru a fi îmbunătăţit?

Dorin Recean:
„Eu cred că nu trebuie să generalizăm. Poliţistul nu vine de undeva, de pe lună. Poliţistul vine din societate, poliţistul este parte din societate. În familia poliţistului nu toţi sunt poliţişti, el vine dintr-o familie, de exemplu, de oameni gospodari...”

Europa Liberă: Bine, dar Dvs vreţi ca şi poliţistul să ajungă un model pentru societate, pentru cetăţenii din comunitate...

Dorin Recean:
„Poliţistul împreună cu societatea creşte. Într-adevăr, poliţistul este reprezentantul instituţional al statului, el trebuie să fie şi să aibă un rol de aplicare a legii şi el are rolul de educare, în sensul că el educă pe ceilalţi cetăţeni, nu doar constrânge, dar şi educă şi o face nu de unul singur, dar o face împreună cu învăţătorul, cu asistentul social, cu administraţia publică locală, care este selectată, care este aleasă de către cetăţean. De asta, într-adevăr, eu mi-aş dori foarte mult să ajungem acolo unde poliţistul este un model, un model de urmat, dar asta se întâmplă împreună cu societatea.”

Europa Liberă: Dle Recean, în funcţia Dvs de Ministru de Interne, totuşi vreau să vă întreb aveţi reproşuri pentru felul cum se implementează reforma?

Dorin Recean:
„Evident, eu prin definiţie nu pot să fie satisfăcut, de exemplu, de viteza cu care se mişcă reforma.”

Europa Liberă: Cine e de vină?

Dorin Recean:
„Eu nu vreau şi nu trebuie să căutăm vinovaţi. O reformă, o schimbare îşi are propria inerţie. Un sistem care urmează să se reformeze, evident că va produce rezistenţă, noi nu trebuie să ne plângem, noi nu trebuie să dăm mânile în jos, noi trebuie să insistăm în continuare să implementăm reforma în condiţiile de constrângeri financiare pe care el avem.”

Europa Liberă: De unde vine rezistenţa?

Dorin Recean:
„Din natura umană şi, iarăşi, noi nu trebuie să învinum oamenii care nu vor să se schimbe. Din contra, trebuie să depunem efort mai mare, mai multe educaţie, mai multă instruire pentru ca să facem această schimbare benefică şi pentru poliţist, pentru că poliţistul tot este cetăţean, el tot are nevoie de salarizare mai înaltă, el are nevoie de instrumente poliţieneşti specifice şi noi acţionăm pe toate aceste direcţii.”

Europa Liberă: Doar încetinirea reformei vă deranjează sau mai sunt elemente care vă dau bătăi de cap?

Dorin Recean:
„Eu nu vorbeam despre faptul că reforma încetineşte, vorbeam despre faptul că mi-aş dori reforma să aibă un rezultat cât mai repede.”

Europa Liberă: Dar pârghiile sunt în mânile Dvs?

Dorin Recean:
„Pârghiile sunt în mânile Ministerului şi ale societăţii în întregime. Pot să vă dau un exemplu: noi, ca să aducem poliţia mai aproape de cetăţean am format acele 178 de sectoare în teritoriu. Acum noi trebuie să le echipăm, trebuie să le dăm automobile echipate cu mijloace speciale, noi trebuie să le dăm sisteme de comunicaţii, noi trebuie să le dăm aşa numitele chituri criminale, pentru ca ele să fie grupe operative eficiente ca să poată să intervină în 15 minute.

Tot acest lucru necesită investiţii, iată acum noi negociem cu societatea, adică prin intermediul Ministerului Finanţelor, că acestea sunt mai importante decât alte lucruri pe care le are de făcut ţara. De asta şi zic: noi nu trebuie să ne aşteptăm că peste noapte noi am putut să realizăm un lucru sau altul. Eu vreau să vă spun că din aceste 178 de sectoare, cam 15% deja sunt dotate aşa cum trebuie să fie dotate.

Până la sfârşitul anului viitor trebuie să ajungem ca toate să fie dotate corespunzător şi, respectiv, pe acest segment eu voi putea să spun că am ajuns acolo unde trebuie. Avem Inspectoratul Naţional de Patrulare, ştim cu toţii că le-am dotat cu acele 90 de automobile, chiar şi acestea nu toate au girofaruri încă, iarăşi, din acelaşi considerente de contrângeri financiare. Dar noi nu trebuie să zicem că asta este o scuză pentru a nu ne face treaba. Noi în continuare insistăm să avem realizarea obiectivelor indiferent de constrângerile financiare pe care le avem.”
XS
SM
MD
LG