Linkuri accesibilitate

Făină de „calitate europeană” la Sucleia (Adevărul)


Rogozin și Kiril, turiștii profanului și sacrului în perioada pre-Vilnius (Evenimentul zilei).



„Un milionar kazah investeşte circa 8 milioane de dolari într-o moară de grâu din regiunea separatistă”, titrează pagina electronică a cotidianului „Adevărul”. Unul dintre cele mai moderne complexe de morărit din Republica Moldova urmează să fie dată în exploatare la 1 septembrie, la Sucleia, Slobozia. Investitorul este cunoscutul om de afaceri din Kazahstan, Talgat Baitaziyev, care administrează portul şi terminalul petrolier din oraşul Batumi, Georgia şi care face parte din gigantul petrochimic Kazmunaygaz. Omul de afaceri kazah nu îşi prea afişează compania prin care efectuează investiţia, dar planurile lui sunt de a produce la această moară făină de „calitate europeană” pe care să o exporte.


Guvernul va propune pentru dezbateri publice proiectul Strategiei în Educaţie până în 2020, mai scrie „Adevărul”. O declaraţie în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Iurie Leancă după şedinţă tematică desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute la Vadul lui Vodă. Cabinetul de miniştri a discutat timp de trei ore problemele din educaţie. Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a precizat că Strategia este este construită pe trei piloni importanţi: acces, relevanţă şi sistemul de calitate. „În primul rând, trebuie să asigurăm acces pentru toţi copii şi tinerii la studii de calitate, al doilea aspect este cel al relevanţei, pentru că este important nu doar să avem acces şi să învăţăm, dar ceea ce învăţăm să fie relevant”, a spus Maia Sandu. Ministrul Educaţiei a mai precizat că cea mai mare provocare sunt cadrele didactice calificate.

Redactorul şef adjunct de la „Evenimentul zilei”, Valentin Buda, constată că perioada pre-Vilnius este una aglomerată din punct de vedere al turismului politic la Chișinău. „Kremlinul își trimite, într-o succesiune de profan și sacru, două dintre cele mai contondente instrumente propagandistice pentru a întoarce din drumul, în opinia lor greșit, mioarele rătăcitoare ale Moldovei. Ambii turiști, Rogozin și Kiril, au anunțat că își vor stabili reședințele de sejur la Tiraspol, acolo unde timidele indignări ale Chișinăului nu ajung nici măcar ca o boare de vânt”, scrie autorul. Eventualele nemulțumiri pentru serviciile de pe timpul sejurului se pot tranșa în stil eurasiatic: „Nu v-a plăcut, nu mai reveniți!”. Un sfat de care, oricum, nu vor ține cont, conchide Valentin Buda.

Şi… „Festivalul Gustar, tot mai atractiv pentru turişti” este concluzia la care ajung reporterii săptămânalului „Ziarul Naţional”. Jazzul, sărmăluțele și delicioasele plăcinte moldovenești au atras la festival și mai mulți străini. Bunăoară, reporterii au stat de vorbă cu Anny, o tânără originară din Statele Unite, dar care lucrează de doi ani în R. Moldova într-un program social. „Îmi place cultura moldovenească. Tradițiile și bucătăria voastră. „Gustar” este locul unde reușești să le găsești pe toate împreună. Am venit aici împreună cu prietenii mei. Sunt și englezi, și francezi printre noi”, a spus ea.
XS
SM
MD
LG