Linkuri accesibilitate

Poliția și forțele OMON hărțuiesc opoziția la Moscova


Aleksei Navalnîi escortat duminică de poliție la Moscova

Aleksei Navalnîi și organizatorii comemorării a 45 de ani de la invazia sovietică a Cehoslovaciei, interpelați de forțele de ordine ruse.Încă două demonstrații în Rusia au fost întrerupte de poliție, duminică. Forțele de ordine i-au reținut pe participanți „pentru diverse încălcări”. Protestele opoziției și suprimarea lor în marile orașe ale Rusiei au devenit un lucru obișnuit la aproape un an și jumătate de la revenirea președintelui Vladimir Putin la Kremlin. Un decret prezidențial de vineri promite continuarea acestei practici, la iarnă, la Soci, în perioada Jocurilor Olimpice.

Poliția de la Moscova l-a reținut aseară pe candidatul opoziției la primăria capitalei ruse, Aleksei Navalnîi, la o întâlnire cu alegătorii în suburbia Sokolniki.

Navalnîi candidează pentru funcția de primar al Moscovei la alegerile de pe 8 septembrie. La scurt timp de la începerea mitingului, aseară, el a fost urcat de poliție într-un autobuz și dus la secție. În cuvintele polițiștilor, politicianul a fost „invitat” să dea explicații despre încălcarea legilor privind întrunirile publice și a fost eliberat peste o oră.

Liderul opoziției ruse Navalnîi reținut scurt de poliție la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Înainte de incident, autoritățile municipale de la Moscova anunțaseră deja că investighează presupuse încălcări electorale care-l pot descalifica pe Navalnîi de la alegeri. Critic acerb al președintelui Vladimir Putin, activistul opoziției a fost condamnat luna trecută la cinci ani de închisoare pentru fraudă, dar a fost eliberat până la judecarea apelului.

Tot duminică, cu doar câteva ore înainte de evenimentele de la Sokolniki, poliția rusă lua măsuri, în Piața Roșie, cu un alt grup de activiști care comemorau invazia condusă de sovietici în 1968 în Cehoslovacia. Mai exact, activiștii comemorau nu invazia propriu-zisă, ci faimosul protest față de aceasta, care a avut loc tot în Piața Roșie de la Moscova cu 45 de ani în urmă.

La fel ca atunci, protestatarii purtau duminică lozinca „Pentru libertatea voastră și a noastră” înscrisă pe o fâșie de pânză neagră. Și, la fel ca atunci, au atras atenția poliției, după cum relata, ieri, corespondentul Europei Libere la Moscova, Ivan Trefilov:

„Colaboratorii poliției au venit imediat la participanții la această acțiune, încercând să clarifice ce se întâmplă și să strângă placatul. Li s-a spus că este o întrunire de comemorare, nu un protest sau demonstrație politică și participanții au mai putut rămâne o vreme în piață. Peste vreo patru-cinci minute au venit forțele speciale OMON, i-au mai lăsat un pic să țină placatul, iar apoi i-au urcat în dubă”.

Printre cei reținuți pentru scurtă vreme, duminică, se numără activiști proeminenți ca Nadejda Mitiușkina și Mihail Șneider de la mișcarea Solidaritate, Serghei Șarov-Delaunay a cărui văr, Vadim Delaunay se numărase printre cei opt participanți la primul protest din 1968.

O altă protestatară de atunci, poeta Natalia Gorbanevskaia a asistat la întrunirea de duminică, fără a fi atinsă de poliție. În vârstă de 77 de ani, ea petrecuse doi ani într-un ospiciu unde a fost trimisă ca pedeapsă pentru protestul din 1968. Mamă a doi copii, ieșise atunci în stradă cu căruțul cu un prunc de 3 luni. A scăpat în felul acesta de închisoare. A emigrat în decembrie 1975 iar astăzi locuiește la Paris. A fost apatridă timp de trei decenii până când a primit, în 2005, cetățenia poloneză.

Gorbanevskaia a continuat să-și sprijine colegii de protest, publicând o cronică întitulată "Piața Roșie la Amiază”. Se află la Moscova acum pentru lansarea unui documentar, "5 Minute de Libertate” (http://vimeo.com/38873155) despre soarta celor 7 protestatari din 1968 care au plătit cu ani de ospiciu, închisoare sau cu exilul.

Protestele opoziției și suprimarea lor în Rusia au devenit un lucru obișnuit la aproape un an și jumătate de la revenirea președintelui Vladimir Putin la Kremlin. Vineri, președintele a emis un decret proaspăt prin care interzice orice demonstrație sau întrunire publică la Soci pentru o perioadă de două luni care va cuprinde Jocurile Olimpice de iarnă 2014. Putin spune că este o măsură de securitate. Activiștii pentru drepturile omului care plănuiau demonstrații la Soci împotriva legislației ruse anti-gay au criticat imediat decretul, spunând că este anticonstituțional și că îl vor contesta în instanță.
XS
SM
MD
LG