Linkuri accesibilitate

Întoarceți-vă cocostîrcilor acasă...






Duminica trecută am fost la Casa Națională Ucraineană din oraşul Trenton, unde diaspora ucrainenilor din statul american New Jersey a sărbătorit Ziua Independenței Ucrainei. Mulți dintre cei veniți acolo erau îmbrăcați în haine naționale, iar cei prezenți s-au putut bucura de muzică live, melodii tradiționale ucrainești, bucate tradiționale: „vareniki” cu varză murată și ciuperci, „holupțî” - niște sarmale „gigantice”, borș roșu ucrainesc, frigărui și bere ucrainească.

Am văzut prezenţi mulți tineri. La Casa Națională Ucraineană copiii din diasporă pot studia limba, literatura și cultura ucraineană. Tot aici ucrainenii se adună duminicile și joacă fotbal sau volei.

După ce s-a adunat mai multă lume, un preot ucrainean a citit o rugăciune în timpul căreia oamenii s-au putut ruga pentru bunăstarea Ucrainei şi poporului ucrainean. Apoi s-a început sărbătoarea propriu-zisă cu multe cîntece patriotice. În timp ce trupa de pe scenă interpreta o melodie mai tristă, am observat că majoritatea oamenilor mai în vîrstă îngînau melodia împreună cu cei de pe scenă și mulți aveau ochii în lacrimi. L-am întrebat pe amicul meu ucrainean despre ce este cîntecul, iar el mi-a spus că refrenul căntecului este - „Întoarceți-vă cocostîrcilor acasă...”

La această sărbătoare am întîlnit şi moldoveni, și beloruși, care au venit să sărbătorească împreună cu ucrainenii. Unul dintre moldoveni, care este în Statele Unite de mai mulţi ani, îmi spunea că atunci cînd a venit aici cu cîțiva ani în urmă a avut un puternic șoc cultural, pentru că înainte de a veni aici a mers vreo 10 ani la muncă la Moscova, unde a văzut civilizație, dar aici...
XS
SM
MD
LG