Linkuri accesibilitate

Independența în vorbe și în fapte


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: „Independența nu e un dat, ea depinde de voința și unitatea clasei politice de la Chișinău.”


Despre independența Republicii Moldova s-a spus pe bună dreptate că a fost mai degrabă rodul unor circumstanțe geopolitice, legate de falimentul Uniunii Sovietice și al sistemului comunist din Europa de Est, decât meritul basarabenilor care au visat să scape de robia sovietică. Poate de aceea, în căutare de legitimitate, în fiecare an, de 27 August, obișnuim să facem un bilanț al succeselor și insucceselor pe drumul emancipării naționale și, de regulă, neîmplinirile precumpănesc asupra reușitelor.

Actuala guvernare a proclamat integrarea europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova, însă realitățile interne ar putea să descurajeze pe cel mai înfocat pro-occidental de aici.

Avem o populație disperată și sărăcită, o țară tot mai depopulată. Dacă exodul și scăderea demografică își vor menține ritmul, în curând clasa politică nu va mai avea peste cine să guverneze. Sistemul de sănătate moldovenesc este profund viciat, lipsit de resurse, dar mai ales de viziune. Acum câteva săptămâni am aflat, oripilați, că la spitalul „Valentin Ignatenco” din Chișinău pacienții sunt operați cu unelte de șantier. Există boli grele ale căror remedii nu se găsesc pe piața internă, deși medicii continuă să le prescrie. Un singur exemplu: preparatul „METHOTREXAT” în fiole, necesar în tratamentul artritei reumatoide. Medicamentul a dispărut de circa trei ani din farmacii, întrucât a expirat licența de import a acestuia. Mă întreb ce face Ministerul Sănătății?... Rata foarte slabă de promovare la Bacalaureat ne-a arătat dezastrul din Educație. Să mai spunem de Cultură, Agricultură, Cercetare?... Trupele rusești din Transnistria, tendințele separatiste ale găgăuzilor transformă independența într-o ficțiune.

Pe 23 august curent la Chișinău a fost inaugurat monumentul dedicat memoriei basarabenilor deportați în Siberia. Din păcate, acest eveniment cu adâncă semnificație națională a fost gândit ca o acțiune electorală a Partidului Liberal care a confiscat manifestația prin declarații politice, „a privatizat suferința”, vorba unui participant. S-au rostit acuzații absurde și nedrepte la adresa coaliției de guvernământ, a fost blamat premierul Iurie Leancă pentru că nu a venit la dezvelirea monumentului, ulterior, s-a aflat că acesta nici măcar nu a fost invitat, deși ar fi dorit să participe. La aceeași ceremonie, Dorin Chirtoacă a declarat că își poate considera încheiată misiunea ca om politic odată cu înălțarea monumentului deportaților. A fost pesemne expresia unei emoții, pentru că nu cred că un tânăr de 35 de ani, tot el și primar al unui oraș cu atâtea probleme, a vorbit serios.

Partidul Liberal se simte marginalizat pe scena politică și nu-și poate reprima o anumită ranchiună față de foștii aliați. Comportamentul său autist și intolerant îl face să semene cu PPCD-ul de altă dată, a cărui soartă tristă nu cred că ar vrea să o repete. Liderii PL, totuși, n-ar trebui să uite că au ieșit de la guvernare singuri și nesiliți de nimeni, încât au ajuns, iată, să facă opoziție unei guvernări pro-europene, în loc să contribuie ca parte a acestei guvernări la efortul de apropiere a Moldovei de lumea civilizată.

Inaugurarea, ieri, 27 August, a lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni conferă în sfârșit un conținut real independenței Republicii Moldova și aspirațiilor sale pro-occidentale. Prezența la acest eveniment a premierului român Victor Ponta și a comisarului european pentru Energie Günther Oettinger a demonstrat susținerea fără rezerve de care se bucură Republica Moldova din partea partenerilor noștri din Vest.

Independența nu e un dat, ea depinde de voința și unitatea clasei politice de la Chișinău. Succesul summit-ului de la Vilnius, înfăptuirea reformelor promise vor fi în asentimentul tuturor cetățenilor Moldovei, cu sau fără rude deportate în Siberia de regimul sovietic.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG