Linkuri accesibilitate

„Românii din jurul României au probleme fundamentale legate de păstrarea identităţii naţionale”


Viorel Badea (primul din dreapta) la o reuniune a diasporei, Mangalia, august 2013.
Viorel Badea (primul din dreapta) la o reuniune a diasporei, Mangalia, august 2013.

Liliana Barbăroșie în dialog cu vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni Viorel Badea.



Viorel Badea, senator român din partea Partidului Democrat Liberal, vicepreşedinte al Comisiei românilor de pretutindeni de la București, a avut împreună cu partidul său mai multe propuneri, câteva mai importante rămase deocamdată la nivel de iniţiativă legislativă, vizându-i pe românii din Republica Moldova. O propunere recentă a senatorului Badea a întrunit însă sprijinul parlamentar necesar şi a făcut ca Ziua Limbii Române, sărbătorită până acum doar în Republica Moldova pe data de 31 august, să treacă Prutul şi să fie serbată în întreaga Românie, precum şi diasporă. Într-un interviu acordat corespondentei Europei Libere la Chișinău Liliana Barbăroșie, Viorel Badea a vorbit despre această noutate şi a evaluat şansele celorlalte iniţiative ale sale să treacă de votul parlamentului de la Bucureşti.

Europa Liberă: Românii din diaspora parcă le reproşează politicienilor de la Bucureşti că-i cam „corcolesc” pe cei din Republica Moldova şi-i uită pe ceilalţi. Chiar aşa este?

Viorel Badea: Nu este. Ce se întâmplă de fapt? Dacă ai în familie un copil care e bine, stă bine pe picioare, vede, umblă, poate să înveţe, şi mai ai un copil care are o problem, are un defect de vorbire, trebuie să stai mai mult lângă el. Iar celălalt frate nu trebuie să se supere, ci, dimpotrivă, să-l ajute pe fratele lui care are probleme. Eu aşa am tratat de fiecare dată comunităţile acestea. Românii din jurul României au probleme fundamentale legate de păstrarea identităţii naţionale. Ceilalţi au probleme fundamentale legate de viaţă de zi cu zi, de cotidian, de viaţa de familie. Sunt două chestiuni diferite. Amândouă necesită asistenţa noastră, dar problemele pe care le au românii din Valea Timocului de exemplu (Europa Liberă: o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice,estul Serbiei și nord-vestul Bulgariei, de-a lungul văii râului Timoc) că nu mai vorbesc de 200 de ani limba română nici în şcoală, nici în biserică, sau românii basarabeni care acum încep să-şi regăsească adevărata lor identitate, trebuie să fim mai mult lângă ei, până în momentul în care vor începe să umble pe picioarele lor. După aceea desigur vor putea să meargă înainte, la fel ca ceilalţi, fără să aibă acele probleme pe care le au până acum. Eu aş am înţeles să tratez cele două comunităţi româneşti, care trăiesc una în jurul României, şi una în afara României.

Europa Liberă: Înţeleg că există mai multe proiecte pe agenda Dvs. spre beneficiul românilor din diaspora, dar care nu neapărat îşi găsesc sprijinul necesar parlamentar ca să fie şi adoptate…

Viorel Badea:
Din păcate, actuala majoritate parlamentară îi tratează pe românii de pretutindeni, care trăiesc în afara graniţelor actuale ale României, ca pe români de mâna a doua. Ştiu să fie alături de ei doar în campanii electorale, iar atunci când e vorba să facă alocări bugetare sau să se implice mult mai mult în susţinerea acestor comunităţi, se prevalează de bugetele reduse. Eu am învăţat un lucru: se pot face multe şi fără bani. Dacă simţi că românii din Valea Timocului sunt parte a naţiunii tale, ei trebuie susţinuţi mai mult decât românii care trăiesc în România. Trebuie să fim foarte aproape de ei. Şi nu doar un singur partid. Asta e cea mai mare greşeală, ca un singur partid să monopolizeze relaţia cu românii de pretutindeni. Trebuie toţi oamenii politici să fie cu ei. De aceea şi eu, în cazul majorităţii proiectelor pe care le-am susţinut în Parlamentul României, am ţinut ca pe ele să se regăsească semnăturile parlamentarilor din toate partidele politice. Precum a fost cu Ziua Limbii Române - proiect iniţiat de mine în Parlamentul României care a avut co-semnatari peste 160 de parlamentari din toate partidele politice, inclusiv de la UDMR.

Europa Liberă: Dar mă gândesc că e uşor să convingi nişte români să serbeze alături de românii din Republica Moldova Ziua Limbii Române, dar îi mai greu să-i convingi probabil să sprijine votul prin corespondenţă, bunăoară…

Viorel Badea:
Într-adevăr, votul prin corespondenţă este o mare piatră încercare pentru actuala putere…

Europa Liberă: … sau o micşorare de taxe consulare, inclusiv pentru moldoveni, că sunt mari şi pentru ei…

Viorel Badea:
Da, exact. Noi am venit cu toate aceste proiecte, le-am propus colegilor noştri, să vedem dacă le vor vota. Două proiecte propuse de mine în vechea legislatură au trecut cu votul actualei puteri. Şi anume necesitatea de a face transcrierea certificatelor pentru cei ce beneficiază de cetăţenie nu doar la Bucureşti, ci în toate locaţiile unde există Autoritatea naţională pentru cetăţenie, ceea ce va fluidiza foarte mult acest proces şi este o chestiune foarte importantă. Şi de asemenea modificarea la Legea pentru românii de pretutindeni în care am spus că, din punctul nostru de vedere, sunt consideraţi români toţi cei care îşi asumă această identitate, indiferent de modul în care sunt ei denumiţi.

Europa Liberă: La modul practic asta ce ar însemna?

Viorel Badea:
Asta ar însemna că în relaţiile bilaterale pe care le avem cu statele din jurul nostru, în susţinerea românilor nu ne vom mai împiedica de diverse terminologii care au fost inventate. Prin urmare, am trei legi importante care au trecut. Şi mai lucrez la altele - cum ar fi crearea acestui comitet de români, care este o chestie extraordinar de importantă pentru că nu face altceva decât să-i ajute să se autonomizeze. Adică să ne spună ei înşişi care sunt priorităţile, nu să le dictăm noi de la Bucureşti. Iarăşi foarte importantă este modificarea organigramei Departamentului românii de pretutindeni. De ce să nu funcţioneze în subordinea Parlamentului? Dacă Parlamentul are cea mai largă reprezentativitate politică. Şi de ce să nu existe în acel departament un reprezentat al opoziţiei?

Europa Liberă: Şi pentru acestea aveţi sprijin?

Viorel Badea:
Vom vedea din toamnă. Sunt nişte proiecte abia anunţate, „un buzdugan” pe care l-am aruncat în poarta puterii - şă vedem dacă le vor prelua.

Europa Liberă: Am auzit despre nişte iniţiative de reducere a taxelor consulare, care sunt mari… Deşi am înţeles că în Italia de exemplu sunt şi mai mari. Ce şanse are această iniţiativă? Vă întreb pentru că în Chişinău oamenii deja aşteaptă să se reducă aceste taxele. Nu au înţeles că e abia o iniţiativă.

Viorel Badea:
Da, e o iniţiativă. Noi am prezentat-o în comisii, acum ea trebuie să parcurgă acest drum al comisiilor, după ce va trece de comisii va veni în plen. Eu cred că e o chestiune de maxim jumătate de an.

Europa Liberă: Dar poate ar trebui să se meargă în paralel cu reducerea taxelor şi în Italia sau în altă parte…

Viorel Badea:
Păi se lucrează în paralel. Mai mult, noi am propus ca acea taxă de 50 de euro care se plăteşte în momentul în care depui cererea de redobândire a cetăţeniei să fie eliminată, să fie zero. Pentru că nu pot să plătesc o taxă de 50 de euro ca să obţin ceea ce mi-a aparţinut mie.

Europa Liberă: Cum se va sărbători în comunităţi Ziua Limbii Române?

Viorel Badea:
Vreau să vă spun că am fost impresionat câte mesaje am putut să primesc de la diverse asociaţii de români care sărbătoresc Ziua Limbii Române împreună cu basarabenii în diverse ţări ale Europei. Acest lucru se va întâmpla şi în Canada, şi în Irlanda, şi în Franţa, şi în Italia, şi în Spania. Eu voi fi la Chişinău pe 31 pentru a sărbători împreună cu basarabenii, şi pe urmă voi fi tocmai în Apşa (sat românesc în Ucraina) , unde voi sărbători cu românii maramureşeni din Ucraina Ziua Limbii Române.
XS
SM
MD
LG