Linkuri accesibilitate

Oreașeaski lansează gazoductul Southstream


Opoziția de dreapta acuză guvernul că nu a acordat atenția cuvenită avertismentelor legate de impactul negativ asupra litoralului la nord de Varna.


Guvernul bulgar a dat lumină verde pentru proiectul Southstream. Ultimul obstacol în calea realizării gazoductului a fost înlăturat printr-o decizie a Consiliului superior de experți ecologiști. Semnătura ministrului mediului rămâne o simplă formalitate.

Construcția gazoductului prin care vor fi tranzitate, în direcția Europei centrale și de sud, pînă la 64 de miliarde metri cubi de gaze rusești pe an, va putea începe în următoarele săptămâni. Este așteptată și licența de mediu pentru partea subacvatică a gazoductului ce va traversa Marea neagră.


Opoziția de dreapta acuză guvernul Oreșearski că nu a acordat atenția cuvenită avertismentelor unor ONG-uri despre impactul negativ al gazoductului asupra litoralului la nord de Varna. Un singur exemplu - prima stație de compresare a gazelor cu o putere de 100 MW se va afla la numai 2,7 km. de la cartierul Rakitnika și la 10 – de centrul Varnei. Un grup de ecologiști a tras semnalul de alarmă, cerând îndepărtarea stației de pompare cu cățiva kilometri în vest.

Tronsonul bulgăresc al „Southstreamului” cu o lungime de 540 de kilometri se încheie în apropierea localității Vrășka Ciuka la frontiera cu Serbia. O ramificație va merge în direcția Greciei.

În timpul întălnirii sale cu premierul Oreșearski președintele Gazprom Alexei Miller a declarat că primele cantități de gaze prin noul gazoduct vor ajunge în Bulgaria în decembrie 2015. În tronsonul bulgăresc vor fi investite 3,1 miliarde euro. Companii din Bulgaria vor participa într-o măsură foarte mare la realizarea proiectului, a dat asigurări Miller.

Proiectul va fi realizat fără garanții de stat și va fi finanțat în întregime de concernul rus. Proprietatea tubului însă va fi împărțită în mod egal între Holdingul energetic bulgar și Gazprom. Partea bulgară din investiția comună va fi acoperită din taxele de tranzit pe o durată de aproximativ 15 ani.

Protestatarii antiguvernamentali care demonstrează zilnic în centrul Sofiei, au reacționat într-un mod negativ proiectul Southstream.

Ei au ridicat în fața Consiliului de miniștri următoarele lozinci: „Cu gazele lui Putin Oreșearski încearcă să se mențină la putere”, „Oreșearski – calul lui Troian al dictatorului Putin în UE”, „Nu – mafiei energetice”.
XS
SM
MD
LG