Linkuri accesibilitate

Rosamund LUPTON, Sora


(Foto: Igor Schimbător)

„Un thriller gotic excepţional… care ascunde, deopotrivă, o forţă devastatoare” (The Guardian).Să fii autoare de detective în patria lui Agatha Christie, şi încă una de succes, iată adevărata provocare! Britanica Rosamund Lupton reuşeşte din prima să dea lovitura – romanul ei de debut, „un thriller gotic excepţional… care ascunde, deopotrivă, o forţă devastatoare” (The Guardian), devine peste noapte best-seller, fiind tradus în peste 25 de limbi, iar de curând şi-n română: Sora, Litera Internaţional, 2012.

„Pentru că îmi lipseşte talentul tău de a folosi tuşe groase, o să-ţi spun povestea punctând cele mai mici detalii”, astfel îşi începe Beatrice relatarea despre lunga căutare – de peste 400 de pagini! – a surorii sale mai mici, Tess, dispărută fără urmă, iar după găsirea trupului neînsufleţit al acesteia într-o toaletă publică părăsită, a ucigaşului ei care-i înscenase „sinuciderea”. Cum se insistă pe versiunea suicidului, mama şi fiica mai mare au acest teribil schimb de replici:
„- Eu cred însă că poliţia se înşeală, mamă. Nu cred că s-a sinucis.
  • Ai prefera să fi fost omorâtă?
  • Trebuie să ştiu ce s-a întâmplat cu adevărat.”
Or, căutarea adevărului începe cu neacceptarea „versiunii oficiale” şi continuă – pe cont propriu! – cu interogarea martorilor, de la profesorul Emilio Codi, tatăl copilului născut mort al lui Tess, la Simon, fiul parlamentarului Richard Greenly, colegul de facultate care o urmărea ca o umbră, pentru ca pe parcursul anchetei lista bănuiţilor să crească exponenţial.

Se profilează, treptat, şi un posibil scenariu – „A plănuit totul. Mai întâi a scos-o din minţi. A făcut-o să pară nebună, pentru ca toţi să o creadă astfel, apoi a drogat-o înainte de a o omorî” –, dar abia când însăşi Beatrice se pomeneşte în faţa ucigaşului, în aceeaşi toaletă publică dezafectată, supusă la rându-i aceluiaşi tratament, acesta se adevereşte cu asupra de măsură: „…A verificat căluşul şi legăturile de la mâini şi picioare. Mi-a spus că se va întoarce să le desfacă mai târziu, ca să nu dea de bănuit când aveam să fiu găsită.”

Nu voi spune cu ce se încheie cartea, pentru a nu strica efectul de surpriză; reţin însă această replică a lui Bee, pe post de memento mori pentru o fiinţă plină de joie de vivre:
„- Ar trebui să fie aici. Acum. În viaţă. Rezumatul meu în opt cuvinte despre tine”.

2 sept. ’13

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG