Linkuri accesibilitate

Un proiect de rezoluție senatorial autorizează riposta americană în Siria


La o reuniune cu membri ai Congresului la Casa Albă
La o reuniune cu membri ai Congresului la Casa Albă

Rezoluția interzice trimiterea de forțe terestre americane în Siria, dar permite misiuni de salvare de dimensiuni reduse, în cazul unor situații de urgență.



In Statele Unite, dezbaterea cu privire la un atac impotriva Siriei s-a mutat in Congres. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Membrii in Comisia pentru Relatii Externe a Senatului au ajuns la un acord cu privire la textul unei rezolutii, care autorizeaza folosirea fortei militare impotriva regimului sirian. Rezolutia ofera presedintelui un interval de 90 de zile, pentru a actiona impotriva regimului Assad, incepind cu 60 de zile cu optiunea de a extinde perioada pina la 90 de zile. Rezolutia interzice trimiterea unor forte terestre americane in Siria, dar permite misiuni de salvare de dimensiuni reduse, in cazul unor situatii de urgenta.

Presedintelui Obama i se cere ca in interval de 30 de zile de la adoptarea rezolutiei sa prezinte un plan vizind solutionarea diplomatica a crizei din Siria. Se anticipeaza ca astazi comisia va dezbate rezolutia. Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid ar putea programa votul in Senat, la inceputul saptaminii viitoare.

In audieri la Congres, oficialitati din administratia Obama au spus ca o actiune militara impotriva Siriei ar degrada serios capabilitatile militare ale regimului si capacitatea sa de a ataca populatie civila si fortele insurgente. Secretarul de stat John Kerry a spus ca nu cere Congresului sa declare razboi, ci sa autorizeze o operatiune limitata. Dar atit el cit si ministrul apararii, Chuck Hagel au oferit explicatii, pe alocuri insuficient de convingatoare, cu privire la eficacitea unui atac limitat, care sa garanteze ca Statele Unite nu vor fi tirite intr-un nou razboi, cu sfirsit incert. Probabil că in Comisia pentru Relatii Externe si in Senat, rezolutia redactata are sanse sa fie aprobata. In Camera Reprezentantilor insa exista factiuni influente de conservatori izolationisti si democrati liberali, anti-razboi. Acolo, rezultatul votului este mai greu de anticipat.

Importanta este declaratia presedintelui Camerei, republicanul John Boehner care a spus ca va sprijini apelul presedintelui la actiune, cerindu-le si colegilor sai sa-i urmeze exemplul. Acesta este un gest bipartizan important, in contextul politic polarizat de la Washington, dar ramine de vazut daca Boehner va putea sa-si convinga colegii sa-l urmeze, asa cum ramine de vazut daca Obama va reusi sa o faca cu democratii.
XS
SM
MD
LG