Linkuri accesibilitate

„Moldova va îndeplini toate cerinţele care vor fi impuse”


Valentina Ursu în dialog cu ministrul moldovean al agriculturii Vasile Bumacov.






O noua amenintare din partea Moscovei. Rospotrebnadzor averizeaza Moldova privind calitatea vinurilor. Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a declarat ca institutia pe care o conduce a dispus verficarea repetata a calitatii bauturilor alcoolice. Asta pentru a asigura Moscova ca Moldova are vinuri de calitate. Potrivit lui Bumacov, Federatia Rusa este un client important, iar autoritatile fac tot posibilul ca sa mentina relatiile cu aceasta. In aceasta seara el a plecat in capitala rusa. Valentina Ursu a stat de vorba cu dl Bumacov inainte de a pleca la Moscova.


Europa Liberă: Pe cât de mult s-a acutizat şi s-a actualizat subiectul ce ţine de relaţiile economico-comerciale dintre Moldova şi Rusia?

Vasile Bumacov:
„Noi vedem, în ultimul timp, mai mult discuţii în mass-media despre această situaţie. Noi am luat foarte serios acele avertizări care sunt din partea Rospotrebnadzor-ului. Avem şi unele discuţii cu Rosselhoznadzor. Vom continua negocierile ca să aplanăm aceste probleme.”

Europa Liberă: Faptul că se returnează producţia de Belâi Aist e un semnal pe care îl înţelegeţi cum?

Vasile Bumacov:
„O returnare a camioanelor cu vin sau cu divin, sau cu fructe, legume nu este un semnal căruia trebuie să îi atragem atât de multă atenţie, fiindcă este un lucru normal de activitate comercială. Acest lucru se întâmplă nu numai cu Republica Moldova – Federaţia Rusă întoarce din foarte multe ţări loturi de marfă – fiindcă returnările nu constituie mai mult de câteva zecimi, niciun procent. Dar pentru noi este important să verificăm să vedem unde este problema.”

Europa Liberă: Problema e în calitate sau e totuşi într-o avertizare că nu cumva mergeţi spre UE şi veţi plăti scump pentru că nu îmbrăţişaţi altă opţiune?

Vasile Bumacov:
„Noi nu ne punem întrebarea că este o avertizare politică sau este tehnică pentru că la Ministerul Agriculturii este un semnal să examinăm această situaţie, să continuăm negocierile şi să nu atragem politicul în aceste relaţii pe care le avem cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: În ce scop efectuaţi vizita dumneavoastră la Moscova?

Vasile Bumacov:
„Continuarea discuţiilor. Noi am depus un set de măsuri la Rospotrebnadzor, ca rezultat al ultimelor avertizări pe care le-am primit din partea Rospotrebnadzor, vrem să vedem cum ele vor fi acceptate. De fapt, noi nu avem mari divergenţe în ceea ce priveşte controlul sau organizarea şi aşa mai departe. Pur şi simplu, Republica Moldova a lansat această reformă în sectorul viti-vinicol care prevede delegarea mai multor prerogative sectorului privat. Rospotrebnazdor-ul insistă mai mult asupra controlului de stat şi noi ne vom conforma acestor cerinţe. Vom institui controale mai rigide, aşa cum se cere, fiindcă piaţa Federaţiei Ruse este una foarte importantă şi noi nu vom neglija aceste obiecţii.”

Europa Liberă: La Moscova cu cine vă întâlniţi?

Vasile Bumacov:
„Avem înţelegere să ne întâlnim cu toţi cei cu care colaborăm.”

Europa Liberă: Cu domnul Onişcenko vă vedeţi?

Vasile Bumacov:
„Nu este confirmată întâlnirea cu domnul Onişcenko, dar cu cineva de la Rospotrebnadzor neapărat ne vom întâlni.”

Europa Liberă: Dar aţi solicitat o întrevedere?

Vasile Bumacov:
„Evident.”

Europa Liberă: Şi cu omologul dumneavoastră rus aţi solicitat să vă vedeţi?

Vasile Bumacov:
„Nu. Nu am solicitat întrevedere cu domnul ministru, fiindcă noi mai mult lucrăm cu structurile responsabile de domenii.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să mergi spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan? Acest statut nu este compatibil cu cel asigurat de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană?

Vasile Bumacov:
„Doamnă Valentina, noi trebuie să înţelegem că, atunci când vorbim de interesul naţional, eu consider că nici miniştrii nu au dreptul să facă fel de fel de declaraţii şi să se lanseze în discuţi. Interesul naţional al ţării nu se discută, el se implementează.”

Europa Liberă: Astăzi putem vorbi despre calitatea producţiei moldoveneşti care nu ar trebui să deranjeze nici Estul, nici Vestul?

Vasile Bumacov:
„În general, calitatea producţiei moldoveneşti este una bună. Dar noi trebuie să fim foarte atenţi, că nu este exclus să apară şi probleme. Aceasta se întâmplă cu orice ţară, oricând în lume. Şi vorbim de cazuri foarte rare, cazuri care nu reprezintă mai mult de zecimi de procent. De aceea noi abordăm foarte serios această situaţie. Să mai luăm în consideraţie şi faptul că noi avem nou creată o Agenţie pentru Siguranţa Alimentelor care numai preia controlul asupra acestor domenii şi nu pot să spun că nu pot exista unele scăpări. De aceea noi suntem într-un proces de evoluţie, de dezvoltare şi vom gestiona situaţiile create.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că piaţa rusă pentru desfacerea mărfurilor moldoveneşti este una foarte importantă. Ce se întâmplă, în eventualitatea impunerii unui embargou pentru producţia viti-vinicolă?

Vasile Bumacov:
„Nu cred într-un eventual embargou. Nu cred că acest lucru se poate întâmpla, fiindcă Republica Moldova va îndeplini toate cerinţele care vor fi impuse de structurile respective ale Federaţiei Ruse. Marfa noastră se bucură de popularitate în rândurile consumatorilor din Federaţia Rusă şi eu nu cred în aşa ceva.”

Europa Liberă: Dar acest comerţ este unul civilizat?

Vasile Bumacov:
„La moment, eu consider că noi avem un comerţ civilizat cu Federaţia Rusă. Eu înţeleg că dumneavoastră vreţi alte declaraţii...”

Europa Liberă: Eu nu vreau alte declaraţii, vreau realităţi.

Vasile Bumacov:
„Haideţi să judecăm după fapte şi nu după declaraţii.”

Europa Liberă: Deci faptele arată că astăzi?

Vasile Bumacov:
„Comerţul continuă, exporturile continuă.”

Europa Liberă: Volumul e în creştere?

Vasile Bumacov:
„Volumul, în ultimul timp, a fost în creştere. Evident, după unele declaraţii dure, apar companii care încep să se retragă. Dar nu pot să spun, la moment, că este afectată această relaţie.”

Europa Liberă: Domnule ministru, în eventualitatea apariţii unor litigii, Moldova şi Rusia ar putea să le soluţioneze şi în cadrul organizaţiei Mondiale a Comerţului?

Vasile Bumacov:
„Este evident, doar suntem membri şi în cadrul acestei organizaţii se discută aceste probleme.”

Europa Liberă: Deci unilateral Rusia nu a putea să denunţe anumite acorduri?

Vasile Bumacov:
„Eu doresc şi sper să nu ajungem la aşa nivel de colaborare. Eu cred că noi suntem capabili să rezolvăm toate aceste probleme, până a ajunge să ne plângem la Organizaţia Mondială a Comerţului. Îmi amintesc timpurile când noi negociam cu Organizaţia Mondială a Comerţului. Foarte mulţi aici, în Republica Moldova, spuneau că aceste negocieri sunt împotriva Federaţiei Ruse şi aşa mai departe. Şi noi, de fiecare dată, am accentuat acest lucru că nu era împotriva Federaţiei Ruse. A venit timpul când Federaţia Rusă a devenit membru al OMC şi Republica Moldova a fost o ţară care a susţinut Federaţia Rusă destul de serios, în această aspiraţie a sa de a deveni membru. Şi vă asigur că, dacă Republica Moldova va reuşi să devină membru al Uniunii Europene înaintea Federaţiei Ruse, Federaţia Rusă va avea un bun susţinător în cadrul Uniunii Europene care va susţine parcursul european al Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Armenia se pare că a zis da Uniuni Euroasiatice. Aceasta ar putea să se răsfrângă şi asupra situaţiei din Republica Moldova?

Vasile Bumacov:
„Situaţia Republicii Moldova şi situaţia Armeniei sunt foarte diferite, nu numai geografic, nu numai geopolitic, dar şi cu mai multe lucruri specifice. De aceea eu nu doresc niciodată să comentez interesul naţional al unei ţări. Republica Moldova a decis şi este datoria noastră să implementăm această decizie a poporului Republicii Moldova care îşi doreşte să devină membru al Uniunii Europene. Este o decizie strategică. Este un interes naţional pe care trebuie să-l servim.”
XS
SM
MD
LG