Linkuri accesibilitate

O mutare sclipitoare


Bale a bătut recordul mondial și a devenit cel mai scump jucător din lume, cu o sumă de transfer de 100 de milioane de euro.În sfîrșit, afacerea Bale a luat sfîrșit. Fostul juător al lui Tottenham, internaționalul galez Gareth Bale, a sosit la Madrid și a fost prezentat suporterilor Realului. Bale a bătut recordul mondial și a devenit cel mai scump jucător din lume, cu o sumă de transfer de 100 de milioane de euro. Bale are un viitor cert la Madrid, nu pentru că o impun banii, ci pentru că jucătorul are datele potrivite: atletic, extrem de puternic și rapid, Bale e un jucător de explozie care ar trebui să se simtă foarte bine în sistemul ofensiv-vertical practicat de Real.

Și cu asta, povestea sezonului de transferări părea să se fi încheiat. Nu a fost așa. În ultima zi de tranzacții, a fost perfectat un alt transfer cu consecințe potențiale masive pentru fotbalul de club european. În termeni financiari, transferul surpriză al ultimei zile nu bate cazul Bale.

Arsenal a plătit aproape 50 de milioane de euro pentru Mesut Ozil de la Real Madrid, adică jumătate din suma pentru care a fost transferat Bale. Însă apariția lui Ozil la Londra e un eveniment nebănuit și important pentru toată lumea. Ozil e socotit cel mai bun număr 10 din lume. E aproape imposibil de înțeles de ce a decis Real Madrid că se poate lipsi de un jucător de nivelul lui Ozil. Dacă are un calcul, Carlo Ancelotti, antrenorul lui Real, e posesorul unei științe ermetice. E mai probabil, însă, că decizia a fost luată, peste capul lui Ancelotti, de conducerea clubului. În acest caz, conducerea și-a lovit echipa în aproape aceași măsură în care a ajutat-o prin aducerea lui Bale.

Ozil e un creator de joc subtil și derutant. Prezența lui poate pune în mișcare o echipă, așa cum absența lui o poate încetini. Arsenal a făcut o achiziție formidabilă cu care intră direct în lupta pentru titlul național și continental. Nu e clar ce l-a făcut pe Ozil să plece.

Două argumente intră în joc. Mai întîi, posibila dorință de a conduce de la centru o echipă proaspătă. Arsenal, alimentată de tineri ca Ramsez și Wilshere, e exact echipa care așteaptă un regizor. În plan personal, se pare că intervenția lui Arsene Wenger a fost decisivă. Antrenorul lui Arsenal are reputația unui antrenor deschis și imaginativ. În plus, Wenger a avut inspirația să îl sune pe Ozil și să discute lejer în gemană. Biografiile celor doi au un punct comun: Wenger e francez alsacian și vorbește germana ca aproape orice alsacian.

Ozil vine dintr-o familie turcă aflată de trei generații în Germania. Sosirea lui Ozil a aprins toată scena fotbalistică engleză și europeană. În Spania, Cesc Fabregas, mijlocașul Barcelonei și fostul jucător al Arsenalului, s-a declarat șocat de neglijența Realului. În Anglia, Jose Morinho, antrenorul lui Chelsea și fostul antrenor al Realului, s-a declarat convins că Arsenal devine, astfel, una din favoritele la titlu. Mourinho știe despre ce vorbește. El l-a adus pe Ozil de la Werder Bremen la Real Madrid.
XS
SM
MD
LG