Linkuri accesibilitate

„Patriarhul Rusiei vine numai să ne dezbine...”


Sosirea Patriarhului rus la aeroport
Sosirea Patriarhului rus la aeroport

Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a fost întîmpinat astăzi cu neîncredere de moldoveni.



La aeroport, unde a fost întâmpinat de Mitropolitul Moldovei şi Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Patriarhul Kiril a declarat că a venit să se roage pentru prezentul şi viitorul acestei ţări:

„Noi ne vom ruga pentru ţara voastră, pentru poporul Republicii Moldova şi pentru Biserica ortodoxă care este o componentă a Bisericii ruse multinaţionale, care uneşte zeci de milioane de oameni de naţionalităţi diferite. Scopul principal al vizitei mele este acela ca, împreună cu poporul Moldovei, să mă rog şi pentru prezent, şi pentru viitor.”

La ieşirea din aeroport, Patriarhul Kiril a fost huiduit de câteva persoane care nu sunt de acord cu vizita pe care o întreprinde Întâistătătorul Bisericii ruse în Republica Moldova:

– „Protestăm contra venirii Patriarhului Kiril, un personaj cu un trecut KGB-ist. Ştim bine cu ce s-a ocupat această instituţie, a subminat libertatea de exprimare, toate valorile general-umane.”

Europa Liberă: Ar putea fi un garant de reunificare a Moldovei?

– „ Cine? Ocupantul să vină să îmi spună mie că el are să mă unească? Doamne, fereşte! Niciodată în viaţă ocupantul nu va veni, că popa acesta e tot ocupant, ca şi ceilalţi.”

– „Patriarhul Rusiei vine numai să ne dezbine.”

– „Nu putem să fim de acord cu poziţia Moscovei faţă de poziţia pro-europeană a Republicii Moldova. Noi arătăm poziţia noastră faţă de ameninţările Moscovei.”


Europa Liberă: De ce protestaţi?

– „Nu protestez, dar am venit să-l încurajez pe Patriarhul Kiril să se pocăiască în faţa enoriaşilor din Basarabia asupra trecutului său KGB-ist, în serviciul securităţii imperiale ruseşti.”

– „Noi nu suntem contra ruşilor. Noi suntem contra conducerii lor, că se vâră la noi.”

– „ El vine cu un mesaj, de pildă, că la noi aici există două mitropolii, îşi apără mitropolia rusă. De aici se duc mulţi bănişori în partea ceea.”

– „Protestez, să nu vină popa acesta din fundul Rusiei! Ei vor să toromăcească moldovenii, ca să se plece la icoanele ruşilor.”

– „Protestez că au venit să ne ţină în genunchi! E de ajuns! N-ai venit ca creştini, au venit ca ocupanţi, să ne ţină mai departe aplecaţi.”

– „Noi protestăm şi împotriva guvernului pentru că s-a implicat financiar în susţinerea unui personaj sinistru. Comemorează, de fapt, din fonduri publice, 200 de ani de ocupaţie rusească.”

– „Ofiţer KGB în sutană! Jos acest personaj obscur, malefic!”
Previous Next

XS
SM
MD
LG