Linkuri accesibilitate

Au procedat corect vinificatorii moldoveni continuînd să facă afaceri cu ţara care i-a mai respins o dată?


Liliana Barbăroșie în dialog cu antreprenorul Vladimir Bolea.



Un nou embargo, la fel de multe victime. Au procedat corect vinificatorii alegând să continue afacerile cu ţara care i-a respins o dată? Ce spune această alegere despre seriozitatea şi prestaţia antreprenoriatului moldovenesc? La aceste şi alte întrebări vom căuta răspuns împreuna cu interlocutorul nostru din aceasta dimineaţă, antreprenorul Vladimir Bolea.

Europa Liberă: Dle Bolea, când vedem un producător de vin, de exemplu, care a suportat toata umilinţa unui embargou o dată, iar după ce a fost ridicata interdicţia, s-a grăbit să-şi refacă afacerea tot în tara care oricând poate repeta ceva similar, vrei nu vrei te duce gândul la ideea ca poate businessul moldovenesc se simte mai bine într-o parte, iar autorităţile vor să-l tragă în alta…

Vladimir Bolea:
Nu, nu cred că este aşa. Mai mult ca atât vreau să vă spun că după primul embargou din 2006, foarte mulţi producători care făceau afaceri preponderent cu Federaţia Rusă s-au orientat şi spre alte pieţe, care erau în vizorul lor şi aveau timp de ele atunci. Acum, pentru moment, embargoul acesta a dovedit încă o dată tuturor oamenilor de faceri care îşi iubesc afacerea că Uniunea Euroasiatică nu este un partener de nădejde, nu este un partener cu care să poţi să lucrezi şi, din punctul meu de vedere, ca om de afaceri, este o aberaţie să intri într-o uniune care nu-ţi poate garanta absolut nimic.

Europa Liberă: Ştiu ca aţi avut anumite afaceri şi într-o parte, şi în alta… Este mai uşor să faci afaceri în Rusia?...

Vladimir Bolea:
Nu. Cel mai bine e să faci afaceri într-o piaţă, şi o să mă susţină orice om de afaceri, unde este totul clar, tranşant, din punctul de vedere al legilor nu apare nici o surpriză peste noapte şi unde factorul politic practic nu este implicat nici într-un fel. Eu vorbesc de Uniunea Europeană, o uniunea în cadrul căreia lucrez deja din 2003, în România lucrez din 2007 şi consider că din momentul în care a intrat România în UE lucrurile au început să se schimbe spre bi9ne, piaţa a devenit extrem de transparentă şi clară. Lucru care denotă faptul apariţiei numărului mare de investitori şi dezvoltarea ţării. Dacă ne aducem aminte, în Republica Moldova au fost perioade când impozitul pe profit era zero şi numărul de investitori în Republica Moldova tot era zero. În ciuda faptului că aveam şi poziţie geografică foarte bună, şi poziţie politică proeuropeană, dar investitori erau zero. Şi aceşti investitori nu veneau în Moldova şi nu o să vină în continuare până în acel moment în care Republica Moldova se va alinia standardelor europene nu doar în declaraţii, ci şi de facto.

Europa Liberă: Primeşte Rusia ce nu primeşte altă ţară, pentru că oricum există un număr anumit de producători, vinificatori, care insistă să facă comerţ cu această ţară?

Vladimir Bolea:
În general, de când există omul şi există comerţul, comerţul este liber să fie făcut cu orice ţară, în orice parte a lumii în care doresc oamenii, fără a fi dictat de cineva. Comerţul este liber în toate ţările lumii şi orice om de afaceri este în drept să-şi aleagă partenerul, ţara, modul, sigur îndeplinind legile. Dar, Rusia niciodată nu va putea să fie mai interesantă, dacă oamenii de afaceri s-ar putea gândi la UE prin nişte date foarte concrete. Spre exemplu, în UE pentru moment există peste 400 de milioane de locuitori şi vorbim de ţările cele mai bogate ale Europei, cu o putere de cumpărare net superioară faţă de cumpărătorii ruşi. Şi în Federaţia Rusă sunt 134 de milioane de locuitori, cu o putere de cumpărare ceva mai mare decât a oamenilor din Republica Moldova. Dacă comparăm Rusia cu Moldova, sigur că e net superioară conform numărului de locuitori, dar nu şi mai dezvoltată. Plus, distanţa. Până la UE avem 100 de km. din oraşul Chişinău şi până la Rusia sunt vreo 2 mii şi ceva de km. Nici din punct de vedere a logisticii, a transportului nu ne este interesant un comerţ cu Federaţia Rusă. Fapt care e arătat şi prin scăderea comerţului. Federaţia Rusă este a cum pe locul trei la nivelul cumpărării vinurilor faţă de exporturilor de vin în Europa de Est. Şi eu cred că dacă aceşti agenţi economici ar fi încordaţi mai mult, Rusia ar putea fi şi pe locul 5,6,7, neînsemnând obligatoriu că trebuie s-o neglijăm complet, dar pur şi simplu nu trebuie să-i dăm o conotaţie politică. Economia trebuie să fie economie, comerţul-comerţ, fără nici o conotaţie politică.

Europa Liberă: Eu tocmai la asta caut explicaţii: de ce oamenii s-au încordat, precum spuneţi, să recucerească aceiaşi piaţă. Este poate vorba despre un confort psihologic? Vorba ceea, după atâta vreme trăită împreună, cunoşti şi cele mai mici neajunsuri sau calităţi ale unui popor, nemaivorbind de cunoaşterea limbii care e un avantaj foarte mare.

Vladimir Bolea:
Absolut de acord cu ceea ce spuneţi: comoditatea, uşurinţa de a comunica, uşurinţa de a lucra. Plus că Rusia întotdeauna a închis ochii la nişte nereguli în ceea ce priveşte calitatea. Dacă vorbim despre nişte companii mari, cum ar fi „Cricova”, „Bostovan” şi altele care produc produse de calitatea, acestea se regăsesc practic în toate magazinele europene. Toţi cei care produceau vinuri mai slăbuţe, care se ocupau cu businessuri mai gri practic aceştia şi sunt vinovaţii problemelor. Pentru că sunt sigur că la baza declaraţiilor politice există totuşi o mică problemă a calităţii. Nu poate fi chiar fum chiar fără foc deloc.

Europa Liberă: O problemă care e ridicată atunci când e convenabil…

Vladimir Bolea:
Când e convenabil, da. Este ca un atu pe care îl ţii în mânecă şi îl scoţi atunci când e convenabil. Lucru care nu e acceptabil în general, pentru că din punctul meu de vedere atâta timp cât tu ai grijă de locuitorii ţării tale, că eşti un medic veterinar simplu, că eşti cu o funcţie mai înaltă, când ai depistat un produs nociv, el trebuie interzis chiar dacă acea ţară ţi-i bun prieten şi aliat.

Europa Liberă: Sigur ca succesul unei afaceri este în primul rând bătaia de cap a dezvoltatorului ei, dar totuşi pe alocuri ce nu poate face un antreprenor, sau zece, sau chiar o suta, poate face poate un şef de stat, sau un ministru cu relaţii bune. Cât de îndreptăţite vi se par pretenţiile pe care le-am auzit pe alocuri de la vinificatori ca statul nu-i ajută suficient de mult să se promoveze pe piaţa europeană?

Vladimir Bolea:
Sunt de acord cu aceşti oameni şi mai mult ca atât vreau să vă spun că Republica Moldova şi politicienii din Republica Moldova au început să cocheteze cu ideea UE din 2009 încoace. Până în 2009 trăiam într-o mocirlă, într-o mlaştină şi toţi eram mulţumiţi, satisfăcuţi. Dar din 2009, când a venit guvernul pro-european, şi nu un anumit ministru, ci ministrul economiei, împreună cu Camera de Comerţ a Republicii Moldova, inclusiv toţi ambasadorii republicii Moldova în statele în care avem ambasade trebuiau din prima zi să se implice într-un program de promovare a produselor moldoveneşti. Prin târguri, prin participarea la alte evenimente. În fiecare ţară să existe târguri comerciale, târguri economice pe orice tip de produse care se produc în Republica Moldova, cu participarea obligatorie a Republicii Moldova, pentru a fi cunoscuţi şi inclusiv pentru promovarea normelor şi valorilor europene în rândul oamenilor de afaceri din Republica Moldova. Pentru ca să poţi să ştii, să cunoşti trebuie să ai ceva cu ce să compari. Acele persoane care tânjesc de fiecare dată şi tot merg în Federaţia Rusă, şi tot calcă pe greblă, şi tot se lovesc cu băţul în cap, el nu are alternativă în primul rând. Nu are capacitate mentală, nu are capacitate materială, nu are cunoştinţe şi nici informaţii. Aici este acea problemă care nu a fost făcută şi dezvoltată de Camera de comerţ a Republicii Moldova care este prezentă în fiecare raion unde sunt oameni de afaceri, unde sunt viticultori. Oportunităţile pieţelor de desfacere, cotele de vin pe care le are Republica Moldova fără nici o taxă la export în UE trebuiau demult repartizate, trebuiau demult povestite, trebuiau demult familiarizaţi toţi producătorii. Şi nu mă refer doar la produsele vitivinicole, pentru că Republica Moldova poate exporta orice produce în UE, numai ca să corespundă normelor de calitate europene. Mai mult nu se cere nimic.

Europa Liberă: Tocmai aceste cote demonstrează că probabil nu este capabilă Republica Moldova face mai mult, pentru că niciodată ele nu au fost valorificate pe deplin…

Vladimir Bolea:
Categoric, da. Şi cotele chiar dacă vor fi mărite practic ai noştri nu au capacitatea de a face exporturi, de a îndeplini acele cote. Pentru că sunt nişte rigori foarte tranşante, foarte clare, foarte sigure. Se pune problema calităţii şi corectitudinii exportatorilor. Pentru că în UE nu există probleme politice, dar, vă spun încă o dată, poţi să fii fratele lui, dacă e să vorbim metaforic, dar în momentul în care un inspector sanitar veterinar, nu obligatoriu şeful inspectorilor veterinari a oricărui stat, a depistat ceva ce e în neregulă, fără nici o problemă marfa este întoarsă înapoi, este expulzată din ţară. Fără nici o discuţie, fără nici o posibilitate de a rezolva problemele.

Europa Liberă: Probabil şi acest lucru îi sperie pe mulţi antreprenori…

Vladimir Bolea:
Categoric, da.
XS
SM
MD
LG