Linkuri accesibilitate

Şcoli fără viitor, banul public şi viitorul satelor moldoveneşti


Şcoala din Izvoare, raionul Sângerei
Şcoala din Izvoare, raionul Sângerei

Ministerul Educației prezintă o școală cu doar șase copii ca argument pentru închiderea școlilor mici.


Școala primară din satul Coada Iazului, raionul Sângerei, are numai 6 copii. Ea se află pe lista celor 16 școli din raion și a celor peste 200 din întreaga țară pe care Ministerul Educației le-ar vrea închise, iar copii - trimiși la școli de circumscripție, mai mari și mai bune, în ciuda opoziției unor părinți. Decizia de închidere a școlilor aparține Consiliilor Raionale, iar cel de la Sângerei a votat împotrivă, luna aceasta, în prima lectură. Înainte de un nou vot așteptat în octombrie, Ministerul Educației a organizat, astăzi, o vizită la Coada Iazului și la o altă școală mică din raionul Sângerei pentru un grup de jurnaliști, printre care s-a aflat și Alla Ceapai:

Şcoala primară din satul Coada Iazului, care poate asigura spaţii pentru 150 de copii, actualmente are doar 6 elevi, în clasele a doua şi a patra. Clasele întâia şi a treia au fost închise de la începutul anului şcolar din lipsă de copii.

Astăzi la lecţii erau prezenţi doar doi, din cei şase elevi. Ceilalţi patru, care vin dintr-un sat vecin, aflat la 3 kilometri distanţă, nu frecventează cu regularitate şcoala, spune învăţătoarea Lilia Ivaşco. Elevii sunt adunaţi într-o sală de clasă, iar predarea este simultană, adică învăţătoarea predă paralel discipline diferite elevilor din ambele clase. Deşi e îngrijorată că ar putea rămâne fără locul de muncă, Lilia Ivaşco, recunoaşte că pentru binele copiilor şcoala ar trebui închisă, iar elevii să fie transportaţi zilnic la liceul din oraşul Sângerei, aflat la 11 kilometri distanţă:

Şcoala din satul Coada Iazului
Şcoala din satul Coada Iazului
„Şi lasă să se ducă copii aceştia să înveţe. Poate acolo e mai bine, poate că sunt mai mulţi copii. Copilul se duce cu autobuzul, vede mai mulţi copii, în clasă sunt mai mulţi, prieteni noi.”

Clădirea şcolii a fost renovată acum 5 ani fiind alocaţi 800 de mii de lei din Fondul de investiţii sociale. Şeful adjunct al direcţiei raionale de învăţământ, Mihai Curciuc, spune că banul public a fost irosit în renovarea unei şcoli fără viitor, pentru că anual în sat se nasc 2-3 copii.

Situaţia nu este mai bună şi în şcoala primară din satul Izvoare, care de la începutul acestui an şcolar şi-a mutat sediul în clădirea grădiniţei. Aici îşi fac studiile 15 elevi, clasa întâia fiind comasată cu a treia, iar clasa a două cu a patra. Prin urmare, predarea este, de asemenea, una simultană. Deşi şcoala este pe linia de plutire, cu un buget deficitar care acoperă doar salariile profesorilor, directoarea Svetlana Merticaru se opune închiderii şcolii:

La şcoala din Coada Iazului
La şcoala din Coada Iazului
„Aş dori să rămânem să activăm aici mai departe, fiindcă noi am trecut într-o clădire împreună cu grădiniţa şi este mai convenabil. Sperăm că Direcţia de învăţământ o să ne ajute să existăm mai departe.”

Urmare a trecerii la noua formulă de finanţare, bani per elev, direcţiile raionale de învăţământ nu mai pot susţine financiar şcolile cu puţini copii, acoperindu-le deficitele bugetare. Doar Consiliul Raional poate asigura supravieţuirea acestor școlilor, alocând bani din fondul liber al raionului, spune Şeful adjunct al direcţiei raionale de învăţământ Mihai Curciuc:

„Iată acum suntem în căutarea a 33 de mii de lei pentru şcoala de la Coada Iazului şi 151 de mii pentru cea de la Izvoare. Dacă consilieri i-au decizia ca să nu închidă aceste două şcoli ne trebuie 200 de mii până la sfârşitul anului să susţinem aceste şcoli.”

Clasele a 2-a şi a 4-a, şcoala din Izvoare
Clasele a 2-a şi a 4-a, şcoala din Izvoare
Soarta celor două şcoli, de la Coada Iazului şi Izvoare, ar urma să fie decisă luna viitoare la şedinţa Consiliului Raional. Acum câteva săptămâni, votând iniţiativa în prima lectură, consilierii raionali s-au opus închiderii şcolilor, spune Mihai Curciuc:

„S-au asociat consilieri dintr-o parte şi din alta, comunişti şi democraţi, şi au hotărât ca aceste şcoli să nu fie închise. Nu exclud că factorul politic are o influenţă, unii consilieri poate deja şi-au început campania electorală.”

Şcoala din Izvoare
Şcoala din Izvoare
În urmă cu un an, cele două şcoli au fost reorganizate din gimnazii în şcoli primare. Criticii reformei structurale în educaţie susţin că anume din acest motiv s-a ajuns la insuficienţa de elevi, spune Mihai Curciuc. El recunoaşte că nu s-au aşteptat că urmare a restructurării, părinții vor decide individual să-şi transfere copiii la şcolile din circumscripţie chiar din clasele primare. Pe de altă parte, Mihai Curciuc spune că situaţia ar fi fost mai gravă dacă şcolile din satele Coada Iazului şi Izvoare nu ar fi fost reorganizate, pentru că deficitele bugetare ar fi fost mult mai mari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG