Linkuri accesibilitate

FMI înţelege că Moldova trece prin transformări structurale


Valeriu Lazăr: „Trebuie să ne deprindem cu gândul că, pe termen mediu, Moldova va trebui să caute, în continuare, granturi, resurse de dezvoltare, inclusiv credite concesionare.”


Fondul Monetar Internațional a cerut din nou autorităților moldovene să schimbe politica fiscală, pentru a reduce deficitul bugetar și să ia măsuri pentru a face publică adevărata identitate a proprietarilor de bănci. Cererile au fost reiterate de Max Alier, care a condus o misiune de monitorizare de două săptămâni la Chișinău. Sunt exact condițiile neîndeplinite de Moldova şi care au dus la eșecul programului precedent cu FMI, la începutul anului. Când a fost ratată şi o nouă tranşă din creditul acordat de instituţia internaţională. La încheierea misiunii FMI, Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul economiei, Valeriu Lazăr:

Valeriu Lazăr: „Aceasta a fost o misiune de monitorizare post-program, adică o abordare standard. Două săptămâni s-au documentat, au făcut un diagnostic al situaţiei: unde suntem şi care sunt perspectivele.
Max Alier, șeful delegației de monitorizare FMI
Max Alier, șeful delegației de monitorizare FMI


Diagnosticul misiunii este pozitiv, chiar mai pozitiv decât se aşteptau. Nouă ne era interesantă opinia lor vizavi de felul cum văd realităţile actuale şi perspectivele economice în Republica Moldova, nu avem nicio divergenţă.

Am căzut de acord să revedem, în creştere, aşteptările pe anul acesta. Şi rămânem în zona 3,5-4% de creştere economică pe anul viitor. Eu, cel puţin, nu sunt satisfăcut de acest nivel de dezvoltare economică. Noi trebuie să creştem potenţialul acestei dezvoltări economice, iar pentru aceasta trebuie să facem reforme structurale, ceea ce ei au scos în evidenţă.”

Europa Liberă: Rezervele le găsiţi doar în promovarea reformelor structurale?

Valeriu Lazăr: „Aceasta înseamnă să facem un mediu de afaceri cât mai bun, aceasta înseamnă să investim în continuare în infrastructuri, ceea ce noi şi facem şi aceasta înseamnă să investim în capitalul uman. Acestea sunt trei zone de intervenţii pe partea de reforme structurale. Sigur că ei au o anumită viziune în ceea ce priveşte exerciţiul bugetar pe anul viitor. Aceasta este o zonă de discuţii.”

Europa Liberă: Viziunea lor nu coincide cu viziunea dumneavoastră?

Valeriu Lazăr: „Avem anumite divergenţe. Eu aştept un echilibru între stabilitatea financiară şi necesitatea de a face investiţii publice, la un nivel
Ţările, care trec prin reformări structurale, care investesc foarte mult în infrastructura dezvoltare, în drumuri, în şcoli, în spitale, dintotdeauna au nevoie de un spaţiu bugetar-fiscal ceva mai mare...
ceva mai înalt. Dar deja sunt teme de discuţie. Ţările, care trec prin reformări structurale, ţările care investesc foarte mult în infrastructura dezvoltare, în drumuri, în şcoli, în spitale dintotdeauna au nevoie de un spaţiu bugetar-fiscal ceva mai mare. Nu avem divergenţe conceptuale, aceasta este important. Viziunea este aceeaşi.

Ei înţeleg că Moldova trece prin transformări structurale. Schimbările structurale se fac cu mijloace structurale. Trebuie să ne deprindem cu gândul că, pe termen mediu, Moldova va trebui să caute, în continuare, granturi, să caute, în continuare, resurse de dezvoltare, inclusiv credite concesionare, fiindcă depinde unde investim.

Dacă noi investim în infrastructuri, în drumuri, înseamnă că noi investim în competitivitate, pe termen mediu-lung. Dacă noi investim în sistemul educaţional, în şcoli, în spitale, noi investim în capitalul uman. Adică revin la ideea că noi trebuie să investim în infrastructuri, să investim în oameni şi să creăm un mediu de afaceri cât mai competitiv.”

Europa Liberă: Dar bugetul rămâne a fi destinat consumului?

Valeriu Lazăr: „Nu este destinat consumului. Bugetul nostru este foarte investiţional. Avem 1 miliard 300 milioane de lei doar fondul rutier, care înseamnă investiţii în infrastructuri, avem investiţii în şcoli, în spitale, în energetică. Acesta nu este consum. Acestea sunt investiţii în competitivitate, fiindcă aceasta este una din priorităţile noastre.”

Europa Liberă: Dar acordul cu FMI când ar putea fi semnat?

Valeriu Lazăr: „Continuăm cu ei discuţiile. Noi încă nu am început negocierile. Noi doar am făcut un schimb de viziuni: cum văd ei şi cum vedem noi lucrurile.”

Europa Liberă: Când începeţi negocierile?

Valeriu Lazăr: „Nu ştiu. Chiar nu ştiu. Noi nu am negociat. Ei merg
Cu certitudine, vom avea un parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional...
acasă, cu toată informaţia colectată de la noi. Noi rămânem acasă, cu toată informaţia colectată de la ei. Şi noi ne propunem, în următoarele câteva săptămâni, să luăm o decizie finală pe ce formulă vom merge. Dar, cu certitudine, vom avea un parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional. Noi avem nevoie de acest parteneriat. Ce formă va lua acest parteneriat este o temă deschisă încă.”

Europa Liberă: Şi dacă trebuie să difere viitorul acord de ceea ce fost până acuma în relaţia Moldovei cu FMI-ul?

Valeriu Lazăr: „Sigur că el va fi diferit. Programul anterior a fost conceput şi a avut ca obiectiv depăşirea crizei. Republica Moldova acum nu este în criză. Programul din 2009 a fost construit, ţinând cont de faptul că noi aveam mari dezechilibre, noi eram în criză reală de stabilizare a finanţelor publice. Acum noi nu suntem în această situaţie. Noi am depăşit faza de stabilizare. Noi suntem în faza de dezvoltare, ceea ce înseamnă că în acest echilibru dintre a menţine stabilitatea financiară şi a ne dezvolta trebuie de găsit niţel alt nivel. De aceea va fi un program de altă maturitate. Noi nu avem nevoie de un program pe care l-am avut. Noi suntem mult mai bine acum poziţionaţi. De aceea acum suntem în căutarea formatului acestui parteneriat, el va fi, cu certitudine.”

Europa Liberă: Dar credite din partea FMI vor fi?

Valeriu Lazăr: „Deocamdată, noi nu avem nevoie de credite din partea FMI-ului, fiindcă creditele FMI-ului merg la completarea rezervelor valutare. Slavă Domnului, noi stăm destul de bine la capitolul acesta. De aceea noi nu vorbim acuma despre faptul că avem nevoie de resursele financiare ale Fondului Monetar Internaţional. Noi avem nevoie de un parteneriat cu ei, de expertiza lor, de o.k.-ul lor, pentru alte finanţări pe care mizăm, şi instituţionale, dar şi private. De aceea, vom avea, cu certitudine, un parteneriat cu FMI-ul, dar forma şi conţinutul acestui parteneriat vor fi dezvoltate, în următoarele câteva săptămâni.”
XS
SM
MD
LG