Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Un regim de frontieră pe Nistru nu corespunde intereselor noastre”


Un rezumat pentru Europa Liberă făcut de negociatorul din partea Chișinăului, Eugen Carpov, după runda de negocieri în format 5+2 de la Bruxelles.


Tiraspolul a criticat din nou planurile autorităților moldovene de a spori controlul migraţiei la Nistru şi de a trimite agenți de migrație să patruleze zona de securitate. Un motiv în plus pentru reprezentanţii Chişinăului ca să explice încă o dată, în detaliu, la ultima rundă de negocieri în formatul 5+2, organizată în premieră la Bruxelles, care sunt şi cum anume vor funcţiona mecanismele de control sporit al migraţiei. Imediat după încheierea discuţiilor, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, i-a cerut mai multe amănunte negociatorului moldovean, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov:

Eugen Carpov: „Am discutat în detaliu câteva aspecte. Unu – libertatea circulaţiei. Aici cred că am adus clarificări suficiente referitor la mecanismele pe care ni le propunem în vederea instituirii unui control migraţional mai bun. Este un angajament pe care ni l-am asumat în planul de acţiuni cu Uniunea Europeană, pentru a obţine regimul de călătorii fără viză pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul Schengen.

Partenerii din Tiraspol şi cei din Moscova s-au alertat că asta ar însemna o instalare a unui regim de frontieră pe Nistru. Fapt care nu este adevărat, care nu corespunde intereselor noastre, pentru că frontiera Republicii Moldova este consfinţită în acorduri internaţionale cu România şi cu Ucraina.

Doi. Am explicat că cetăţenii locuitori în regiunea transnistreană care deţin paşapoarte străine nu sunt consideraţi de noi ca cetăţeni cu regim străin. Pentru că sunt locuitori ai teritoriului Republicii Moldova. Şi am prezentat în Parlament anumite iniţiative legislative pentru ca să excludem sancţiuni administrative pentru această
Am prezentat în Parlament anumite iniţiative legislative pentru ca să excludem sancţiuni administrative pentru această parte a populaţiei Republicii Moldova...
parte a populaţiei Republicii Moldova şi pentru a-i diferenţia de cetăţenii străini cu paşapoarte ruseşti sau ucrainene, sau ai altor state care vin în Republica Moldova din afară, adică de pe teritoriul ucrainean sau din alte ţări.

La fel, s-au discutat şi alte aspecte legate de controlul străinilor, activitatea patrulelor mobile ale poliţiei de frontieră moldoveneşti, iarăşi, prin prisma existenţei Zonei de securitate de-a lungul râului Nistru, între malul drept şi stâng. Şi, din nou, am adus asigurări, şi am citat legislaţia care spune că aceste patrule mobile vor respecta regimul existent în Zona de securitate, pentru că acest regim este dirijat de Comisia Unificată de Control, din care face parte şi o delegaţie de la Chişinău”.

Europa Liberă: Desigur, cetăţenii din Transnistria care nu au paşapoarte moldoveneşti, chiar în cazul unui acord de facilitare a regimului de vize pentru Moldova, tot nu vor putea circula în Europa…

Eugen Carpov: „Nu vor putea, dar la momentul actual noi avem circa 50 la sută din populaţia din stânga Nistrului cu acte de identitate moldoveneşti. Evident că toţi
Patrulele mobile vor respecta regimul existent în Zona de securitate...
aceşti cetăţeni vor putea circula, în cazul în care vom obţine regim fără viză, pe teritoriul statelor membre Schengen. Iarăşi, este o posibilitate care va fi oferită şi altor, care deocamdată, din varii motive, nu au obţinut actele de identitate dar care au dreptul conform legilor moldoveneşti să le obţină. Deci dacă le vor obţine se vor alătura celor care pot să călătorească liber în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Am înţeles că Rusia s-ar fi angajat să repare funicularul de la Râbniţa. În ce calitate? Şi poate guvernul moldovean să accepte asta?

Eugen Carpov: „Rusia nu s-a angajat să-l repare, ci să-l demonteze definitiv. Pentru că este o instalaţie inginerească veche, care uneşte două maluri în localităţile
Rusia s-a angajat să demonteze funicularul Râbniţa-Rezina...
Râbniţa, pe malul stâng, şi Rezina pe malul drept. Acum, la moment, există nişte funii de metal peste râul Nistru, cu nişte vagonete, care cântăresc tone, şi aceste vagonete stau ataşate deasupra zonelor locuite de populaţia din stânga sau din dreapta Nistrului. Există case de locuit acolo. Dacă se întâmplă cumva un accident, e un pericol enorm. Şi astăzi, într-adevăr, pentru demontarea acestor instalaţii este nevoie de specialişti şi de tehnică profesionistă. La moment, noi la Chişinău asemenea tehnică nu avem. E vorba de elicoptere grele, de tonaj mare, care pot să ridice aceste instalaţii şi să le transporte de pe un mal pe altul în forma în care sunt astăzi. Rusia s-a angajat. Astăzi a anunţat că va acoperi toate cheltuielile şi va pune la dispoziţie toată partea tehnică necesară. Dar aceasta se va face în totală coordonare cu autorităţile de la Chişinău, cu Comisia Unificată de Control, pentru că este în Zona de securitate, şi cu proprietarii acestor instalaţii, chiar dacă ele nu sunt funcţionale – la noi este compania franceză Lafarge, investitor, şi dincolo este administraţia locală din Râbniţa”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG