Linkuri accesibilitate

„Trei ani. Acesta cred că este orizontul de timp până când Moldova va trece la etapa de post-monitorizare”


Senatorul Piotr Wach
Senatorul Piotr Wach

Interviu cu Piotr Wach, raportorul APCE în dosarul respectării de către Moldova a angajamentelor și obligațiilor sale față de Consiliul Europei.



Europa Liberă: Dle Wach, cum apreciati rezultatul sesiunii APCE?

Piotr Wach:
„Este o rezolutie care propune continuarea monitorizarii, dar care, intr-o formulare cam complicata, promite intr-un fel, trecerea in etapa de post-monitorizare, daca Moldova indeplineste anumite conditii. Eu as fi preferat o formulare mai clara. Se trecea oricum la etapa de post-monitorizare, la un moment dat, dar poate pentru poporul moldovean este mai bine ca acest lucru a fost mentionat in acest document.”

Europa Liberă: De ce credeti ca dezbaterea a fost atat de aprinsa?

Piotr Wach:
„In aceasta seara s-a mai dezbatut un raport despre Bosnia-Hertegovina, unde de asemenea a avut loc o dezbatere aprinsa. Vedeti, toate aceste tari care incearca sa se apropie de UE suscita un interes deosebit. Moldova inca si mai mult, pentru ca este o tara post-sovietica in care Rusia are inca o influenta puternica. Nu uitati ca in Moldova Partidul Comunist are un numarul de parlamentari mai mare decat orice alt partid. Chiar daca nu guverneaza.”

Europa Liberă: Ce au de castigat moldovenii, cetatenii de rand, daca se trece in faza de post-monitorizare ?

Piotr Wach:
„Felul in care a fost formulata rezolutia ofera speranta unui orizont de timp foarte scurt. Cred ca se va trece la faza de post-monitorizare in nu mai mult de trei ani. Aceasta este opinia mea. Ce este important pentru cetatenii moldoveni este faptul ca ambitiile lor pro-europene vor fi mai usor realizate. Moldova va fi ajutata sa devina membru al UE daca isi indeplineste obligatiile.”

Europa Liberă: Insa un deputat comunist, dl Petrenco, a spus in plen ca Moldova inca mai are nevoie de monitorizare pentru ca institutiile democratice inca nu functioneaza cum ar trebui in tara, iar CoE trebuie sa joace in continuare rolul de paznic al democratiei.

Piotr Wach:
„Da, este adevarat, dar acesta monitorizare nu trebuie sa se intinda la infinit. Acest proces a inceput acum 20 de ani, si credem ca a trecut suficient timp. Sigur, mai sunt lucruri de facut, reforma justitiei, reformarea Constitutiei. In aceasta ultima privinta, mai ales, desi acum nu pare o treaba presanta, timpul zboara si pana la urmatoarele alegeri prezidentiale problema alegerii presedintelui trebuie rezolvata constitutional.”
XS
SM
MD
LG