Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Stefan Füle (Adevărul)


Deprecierea leului în raport cu dolarul (Ziarul Național).



Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Füle, a vizitat ieri Chişinăul, iar ziarul „Adevărul” a reuşit să înregistreze un interviu cu domnia sa. Cu referire la presiunile Rusiei asupra ţărilor Parteneriatului Estic, comisarul spune în acest interviu că UE va fi alături de ţările supuse presiunilor nejustificate, dar scopul ei nu este de a răspunde la presiune cu presiune.

„Nu avem o logică de tip „dinte pentru dinte“. În toată istoria sa, Uniunea Europeană pledează împotriva unei astfel de abordări în relaţiile internaţionale. Confruntarea produce obstacole, iar cooperarea aduce soluţii”, a spus Stefan Fule.

„Autorităţile de la Chişinău susţin că avem nevoie ca de aer de investiţii străine. În acelaşi timp, o companie din România aşteaptă de trei ani o modificare legislativă ca să poată investi 15 milioane de euro într-o fabrică de la noi”, scrie Ion Preaşcă în aceiaşi publicaţie. Jurnalistul are în vedere Ceramica SA din Iaşi, unde acţionar majoritar este unul dintre cei mai mari investitori la nivel mondial, fondul american Advent International. Potrivit articolului, şeful companiei a vorbit joi despre problemele pe care le întâmpină, la reuniunea oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi România, cu participarea ministrului moldovean al Economiei Valeriu Lazăr şi a omologului său de la Bucureşti Varujan Vosganian.

„Kommersant.md” scrie că „şi guvernarea, şi opoziţia din Republica Moldova consideră rezoluţia adoptată în ajun la Strasbourg de APCE privind R. Moldova obiectivă. Şi este singurul lucru asupra căruia se pun de acord. În rest, interpretarea documentului de către partidele guvernării şi de comuniştii aflaţi în opoziţie sunt diametral diferite chiar şi după publicarea versiunii finale a documentului pe site-ul oficial al APCE.

Un alt articol din „Kommersant.md” analizează motivele deprecierii „istorice” a leului faţă de euro şi dolarul american. Autorul precizează la un moment dat că „în mediul experţilor este populară şi versiunea că leul este depreciat în mod premeditat în legătură cu apropiata „mare privatizare” a proprietăţii de stat”.

O explicaţie a vicepremierului Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, referitoare la deprecierea ce poate fi şi deliberată la părerea experţilor este de găsit în „Ziarul Naţional”. Demnitarul a afirmat că „uneori, Banca Națională intervine pe piața valutară pentru deprecierea leului cu scopul de a crește competitivitatea economică. „Urmăriți și situația din regiune”, a mai atenţionat Lazăr.

„Ziarul de Gardă” relatează că „fostul comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, are viza de reședință într-o casă de milioane înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009”. Potrivit publicaţiei de investigaţii, „Botnari, judecat pentru neglijență în serviciu în urma acelor evenimente, mai deține, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături cu soția sa”.
XS
SM
MD
LG