Vizita alteţelor regale din Romania, printesa Margareta si a soţului ei, principele Radu a fost tulburata ieri de un grup de persoane care au scandat lozinci anti-monarhioste si anti-românesti. Asupra acestui moment se opreste istoricul Gheorghe Cojocaru in convorbirea lui saptaminala cu Vasile Botnaru:
Gheorghe Cojocaru: „Comportamentul vandal al unei gloate de tineri cu reflexe bolşevice faţă de înalţii reprezentanţii ai Casei Regale a României, principesa Margareta şi principele Radu, împiedicaţi să depună flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală, a provocat oroare şi stupefacţie. Oroare pentru că un asemenea tip de comportament îşi trage originile de-a dreptul din instinctele proletare ale lui Şarikov al lui Bulgakov, amintindu-ne că nimic nu este ireversibil, în această societate din Republica Moldova, stupefacţie pentru că factorii de ordine au admis, indiferent din vina cui, terfelirea imaginii unui stat care, nu-i aşa (?), aspiră la integrare în familia civilizată europeană...”
Europa Liberă: Chiar dacă unii consideră că, dimpotrivă, este dovada democratizării R. Moldova, premierul Iurie Leancă, şi primarul Dorin Chirtoacă, dar şi preşedintele Nicolae Timofti şi-au declarat regretele şi au adus scuze publice pentru cele întâmplate, e de recunoscut aceasta.
Gheorghe Cojocaru: „Întrebarea care se pune este dacă instituţiile abilitate – şi aici rămâne să vedem ce măsuri vor fi luate în raport cu cei care au avut responsabilitatea directă de a asigura protecţia şi securitatea elementară a cuplului princiar – dacă instituţiile respective au comis această scăpare intenţionat, cu scopul de a compromite actuala guvernare, din insuficienţă de profesionalism sau din alte motive.
Până la oferirea unui răspuns clar la această întrebare, vom rămâne doar cu regretele din partea unor factori responsabili şi cu imaginea unei guvernări depăşite de evoluţii, într-o situaţie ordinară. În acelaşi context, am putea aminti şi incidentul produs, în timpul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chişinău, iar concluzia care se impune este că aceste incidente regretabile iau mereu prin surprindere factorii de decizie.”
Europa Liberă: Cât de tipică sau atipică este asemenea ieşire a grupului acesta de pretinşi patrioţi? Ce au vrut să arate aceşti tineri, împiedicând cuplul princiar să depună coroana de flori la statuia lui Ştefan cel Mare?
Gheorghe Cojocaru: „O asemenea ieşire s-a produs şi se vor mai produce, probabil, altele... Tinerii aceştia au afişat un tip de comportament marginal, de peşteră, sfidător şi provocator, ca o expresie a respingerii brutale nu atât a rolului şi a istoriei anume a Curţii Regale a României, pe care indivizii respectivi nu pot fă bănuiţi că ar şi cunoaşte-o, cât din tentaţia de a arunca în derizoriu şi de a călca în picioare tot ce este legat de istoria şi demnitatea naţională a poporului român. Iată că în aceasta zonă ostilităţile bolşevice de acest tip împotriva României, declanşate pe timpul Cominternului de altă dată, încă nu s-au încheiat...”
Europa Liberă: Luaţi la bani mărunţi, presupun că participanţii la această acţiune de protest habar nu au cine e Regele Mihai şi de partea cui a fost în cel de al doilea război mondial. În fine, ar putea avea vreo legătură acest incident cu apropierea reuniunii de la Vilnius, la care Republica Moldova, se ştie, este invitată să parafeze documentele de asociere la Uniunea Europeană?
Gheorghe Cojocaru: „Da, acesta este contextul şi se vede cu ochiul liber că eforturile de a destabiliza situaţia internă din Republica Moldova se intensifică, odată cu apropierea acestei date. Dar, pe de altă parte, un asemenea incident putea avea loc oricând şi în afara acestui context, atât timp cât urmaşii lui Şarikov, la Chişinău, sunt mai vii decât cel din paginile celebrului scriitor.”