Linkuri accesibilitate

100 de primari din Moldova cer adoptarea legii finanțelor locale și depolitizarea administrației locale


Numărul participanților la protestul de la Chișinău al primarilor a fost mai mic decît se aștepta.



Peste 100 de primari din mai multe localităţi, reprezentanţi ai diferitor partide politice, au protestat paşnic la Chişinău în faţa Guvernului şi a Parlamentului solicitând adoptarea Legii finanţelor publice locale. Legea care ar urma să asigure autonomie financiară primăriilor, a fost votată în primele două lecturi. Organizatorii acţiunii de protest, Congresul Autorităţilor Locale (CALM), consideră că din raţiuni politice se tergiversează adoptarea legii în lectură finală pentru ca aceasta să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014 aşa cum era prevăzut iniţial. Relatează Alla Ceapai.


Contrar pronosticurilor făcute de organizatori la acțiunea de protest au participat mult mai puţini primari decât erau așteptați. Preşedinta CALM, Tatiana Badan, afirma că mulţi aleşi locali ar fi primit indicaţii de la partidele pe lista cărora au candidat să nu participe la acțiunea stradală. Dar iată ce spune primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu:

„Fac parte din PLDM. Cred că în privinţa cuiva poate s-a încercat anumite presiuni. Asupra mea nu s-au făcut presiuni, pentru că eu tot timpul am un comportament independent.”

Gheorghe Răileanu spune că un argument în plus în favoarea depolitizării autorităţilor locale este revendicarea de bază a primarilor - autonomia financiară:

„Aceasta dă posibilitate la toţi să-şi gestioneze treburile interne, să fie gospodari la ei acasă, să aibă grijă să-şi sporească veniturile locale. Şi acum primarii lucrează mult ca să acumuleze resurse suplimentare. Dar cu cât muncesc mai mult, cu atât sunt pedepsiţi mai tare. Ai acumulat mai mult anul curent, sau anul trecut, se consideră că tu ţi-ai sporit baza şi atunci îşi dau nişte cifre de control care te regulează la aceleaşi venituri modeste de acum 2 ani.”

Primăriţa satului Selemet, Cimişlia, Tatiana Badan, spune că noul sistem de finanţare urmează să ofere mai multă independenţă primăriilor, întrucât prevede transferuri de la bugetul de stat şi nu prin intermediul centrelor raionale. Bugetul fiecărei localităţi va depinde de numărul de locuitori, dar şi de capacitatea primarilor de a atrage investiţiile. Totodată, primarii vor avea mâinile dezlegate să cheltuiască banii pentru ceea ce consideră ei prioritar, conchide Tatiana Badan:

„Astăzi nu putem un drum să construim, un apeduct. Permanent trebuie să fim în căutarea resurselor la diverse instituţii, donatori. Este ştiut faptul că aceste resurse de multe ori sunt distribuite pe criterii politice. În acest sistem nou dispare şi criteriul politic.”

Primarii presupun că deputaţii trăgănează în mod deliberat adoptarea legii finanţelor locale, pentru ca aceasta să nu intre în vigoare la începutul anului viitor, an în care urmează să aibă loc alegerile parlamentare. După părerea lor, deputaţii vor să se asigure că pot miza în continuare pe sprijinul primarilor, iar singura modalitate de a-i fideliza este păstrarea unei dependenţe financiare de centru sau bunăoară utilizarea fondurilor locale în scopuri electorale. Pe de altă parte, deputaţii coaliţiei de guvernare neagă acest lucru şi spun că legea trebuie îmbunătăţită până a fi votată în lectura finală, astfel încât de bună seamă să amelioreze situația.

Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu:

„Modificările care se propun, unele din ele sunt foarte bune. Autorităţile de nivelul întâi să nu mai depindă de cele de nivelul doi, sau cei de nivelul doi să repartizeze banii pentru ochi frumoşi. Acest lucru îl susţin. Cât priveşte că în urma majorării procentului până la 75 la sută din impozitul pe venit de la persoanele fizice va fi facilitată activitatea administraţiilor de nivelul întâi este o eroare.”

Preşedintele Parlamentului, democratul Igor Corman:

„Interesul nostru este ca această reformă să fie implementată. Dar interesul nostru este şi ca acest mecanism să funcţioneze. Iar dacă există careva carenţe ele trebuie înlăturate.”

Valeriu Munteanu deputatul PL aflat în opoziţie spune că nu există voinţa coaliției de guvernare de a adopta această lege:

„Pentru că şi unii şi alţii au primari şi nu vor să nu le asigure independenţa totală, pentru ca aceştia să fie obligaţi în continuare să vină să se închine la coaliţie. Ei nu vor să aprobe această lege, pentru că ei nu au nevoie de primari şi de administraţie publică puternice.”

Parlamentarii dau asigurări că legea va fi votată în această sesiune parlamentară, ceea ce nu înseamnă că va fi pusă în aplicare chiar în anul viitor, aşa cum îşi doresc primarii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG