La Chișinău s-a întrunit astăzi Adunarea generală a judecătorilor, venită la puține zile după ce guvernul a acceptat să le mărească salariile în ciuda rezervelor chiar unor membri ai cabinetului lui Iurie Leancă. Pe agenda adunării s-a aflat însă altă problemă, alegerea a șase noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Membrii Adunării judecătorilor au reuşit să aleagă astăzi trei din șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În consecinţă Adunarea urmează să se convoace repetat pentru a alege ceilalţi trei membri, nu mai târziu de mijlocul lui noiembrie, când expiră mandatele actualilor judecători din CSM.
Nichifor Corochii, actualul preşedinte al CSM, nu a întrunit numărul necesar de voturi, ceea ce nu l-a luat prin surprindere, a declarat el. Deşi are posibilitatea să candideze repetat, Corochii deocamdată ezită să spună dacă o va face:
„Eu astăzi chiar nu sunt gata să răspund. De firea mea eu sunt un om care dacă nu este acceptat nu mă dau buzna. Viaţa merge înainte.”
Nu a întrunit un număr necesar de voturi şi actuala membră al CSM, judecătoarea la Curtea de Apel Chişinău, Dina Rotarciuc, care figurează în lista judecătorilor cu dosare pierdute la CEDO.
Doi judecători, Anatol Ţurcan şi Dumitru Visternicean, au fost realeşi în funcția de membri ai CSM. Anatol Ţurcan a primit cea mai mare susţinere din partea judecătorilor, obţinând cele mai multe voturi. Ziarul de Gardă a scris despre Anatol Ţurcan că ar deţine o casă de milioane la Stăuceni, o grădină şi un teren aferent casei, şi un automobil BMW. El este cunoscut ca fiind unul dintre membri CSM care iniţiază un număr redus de proceduri disciplinare la adresa judecătorilor. Timp de patru ani de activitate la CSM, a iniţiat doar trei proceduri disciplinare, una soldându-se cu eliberarea din funcţie a unui judecător.
„Trebuie să-i întrebaţi pe judecători dacă m-au votat din cauza că nu am intentat proceduri disciplinare.”
Cel de-al treilea membru ales, în prezent judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), este Tatiana Răducanu, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar deţine o casă de cinci milioane de lei, un apartament, un automobil Toyota, un depozit de 30 de mii de euro şi altul de o mie de dolari.
Iată ce a declarat presei Tatiana Răducanu după ce a fost aleasă în calitate de membru al CSM: „Este necesară o transparenţa în CSM. Toate hotărârile urmează să fie motivate ca societatea, judecătorii, să ştie de ce s-a procedat într-un fel sau altul. Şi trebuie de terminat cu denigrarea judecătorilor.”
Înainte de a începe procedura de vot, majoritatea membrilor Adunării Generale a decis să nu audieze raportul de activitate al CSM şi nici pe cei 13 judecători care au candidat pentru funcţia de membru al CSM. Lucru care a nemulţumit câțiva judecători, dar şi experţi.
Iată bunăoară opinia juristului Ion Guzun de la Centrul pentru resurse juridice, prezent şi el la adunarea judecătorilor: „Mă aşteptam să fie careva dezbateri. Sunt sigur că fiecare dintre candidaţi ar fi putut să spună ceva despre programul de activitate, despre ceea ce le-a reuşit şi ce nu le-a reuşit sau ceea ce ar putea contribui la mandatul viitor în CSM. Mă aşteptam ca actualii membri ai CSM să spună ceea ce au reușit, impedimente şi ce sfaturi ar avea pentru viitorii membri ai CSM.”
Timp de o lună, CSM trebuie să decidă convocarea repetată a Adunării Generale a Judecătorilor pentru a desemna ceilalţi trei membri ai Consiliului. Instituţia care asigură independenţa sistemului judecătoresc, având competenţa de a decide admiterea în profesie şi sancţionarea disciplinară a magistraţilor are în componenţă 12 membri. Trei dintre ei sunt aleşi de Parlament, alţi trei sunt numiţi din oficiu de către preşedintele CSJ, ministrul justiţiei şi procurorul general. Ceilalţi şase sunt aleşi prin vot secret de adunarea generală a judecătorilor.